Sittard-Geleen wil aanpassing verdeling rijksgeld onder gemeenten

Wethouder Ton Raven (Middelen) heeft een video op Youtube geplaatst waarin hij uitlegt waarom de verdeling van rijksgeld onder gemeenten – in elk geval voor Sittard-Geleen – moet worden aangepast.

Voor komend jaar verwacht Raven dat Sittard-Geleen ongeveer 1 miljoen euro minder uit het gemeentefonds zal ontvangen dan dit jaar. En dat moet volgens Raven anders. In de video legt Raven uit dat Sittard-Geleen qua ligging – op het smalste stuk van Nederland grenzend aan zowel België als Duitsland – en qua industriële activiteit bepaald geen doorsnee Nederlandse gemeente is en dat de huidige verdelingssystematiek voor onze gemeente negatief uitpakt.

Volgens de wethouder bevat de systematiek van het gemeentefonds diverse weeffouten met negatieve gevolgen voor de internationale chemiegemeente die Sittard-Geleen is. Als gevolg daarvan is er geen compensatie voor ernstige milieubelasting, bestaat er geen maatstaf voor de grensoverschrijdende problemen waarmee de gemeente heeft te maken, zijn er onvoldoende middelen voor jeugdzorg en wmo, ziet de gemeente zich geconfronteerd met een forse opschalingskorting en een zware herverdelingskorting voor een G40-gemeente met centrumfunctie. Kortom: Raven roept de overheid op om de bezuinigingen voor Sittard-Geleen terug te draaien.

Cookieinstellingen