Motie raadsfractie PvdA: Mauritsmunt als lokale digitale munt

Foto: CC0

PvdA Sittard-Geleen stelt voor om een lokale digitale munt in te voeren. Die zou de naam Mauritsmunt kunnen gaan dragen.

De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Sittard-Geleen stelt voor om samen met de hele gemeenteraad en het college verder onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een lokale (digitale) munt in te voeren.

Als werktitel hiervoor is de benaming ‘Mauritsmunt’ bedacht. Meerdere doelen kunnen met zo’n lokale digitale munt worden gediend. “We hebben nog steeds meer taken als gemeente dan we geld hebben. Dat zorgt onder andere voor te weinig geld om het groen in onze gemeente goed te onderhouden en om de stad schoon te houden,” aldus de PvdA.

De fractie verwacht verder een negatieve impact van de coronacrisis op de gemeentekas. De parkeerinkomsten en de toeristenbelasting vallen lager uit. Maar ook, als het rijk straks gaat bezuinigen, gaat er minder geld vanuit het rijk naar onze gemeente. Zo werkt het systeem namelijk. Kortom, rooskleurig ziet het er niet uit. En dat geldt natuurlijk net zo voor onze lokale ondernemers. Lokale winkels stonden al voor de coronacrisis onder druk, en dat zal zeker niet minder worden in deze tijd.

De PvdA wil nu bekijken of aan al die verschillende problemen, die allemaal verbonden zijn, voor een deel met een lokale (digitale) munt het hoofd kan worden geboden. Inwoners zouden bijvoorbeeld een handje kunnen helpen in de openbare ruimte. Dat moet natuurlijk wel op een bepaalde manier gecontroleerd worden, bijvoorbeeld via de wijkcoördinatoren. Deze inwoners zouden daar dan via de lokale munt voor beloond kunnen worden. Met die lokale munt kunnen vervolgens producten bij lokale winkeliers worden ingezet. Dit idee kan ook andere problemen oplossen. “Zo hebben we in de gemeenteraad bijvoorbeeld discussie over het mantelzorgcompliment. Ook dit zou via de betaling in de vorm van een lokale munt kunnen,” denkt de PvdA-fractie.

“Met de Mauritsmunt helpen we onze gemeente schoner, mooier en florerender te maken!”

De naam van de munt is overigens nog niet definitief en is te zien als een werktitel, zo zei fractielieder Paul Kubben tijdens de eerste termijn van de bespreking van het Addendum Coalitieakkoord tijdens de raadsvergadering van woensdagmiddag. Over de motie wordt donderdagmiddag gestemd.

Cookieinstellingen