Belangrijk nieuws van Zuyderland MC over aanpak COVID-19

Foto:

Onderzoekers van Zuyderland Medisch Centrum maakten vandaag tijdens een persconferentie bekend dat veel ernstig zieke COVID-19 patiënten baat hebben bij een experimentele behandeling.

Zo’n 25 procent van de COVID-19 patiënten krijgt te maken met een op hol geslagen afweersysteem, een zogenaamd cytokinestormsyndroom, wat tot een zeer snelle achteruitgang van de patiënt leidt. In de beginfase van de coronapandemie kwam de helft van hen te overlijden.

Medisch specialisten ontdekten dat de meest zieke patiënten, zij die te maken kregen met een op hol geslagen afweersysteem (zgn. cytokinestorm) duidelijk baat hadden bij een middel dat de werking van het immuunsysteem afremt in combinatie met corticosteroïden.

Volgens de medisch specialisten van Zuyderland Medisch Centrum leidde de experimentele behandeling ertoe dat de gezondheidstoestand van 80% van de patiënten binnen 7 dagen sterk verbeterde. Tevens was er sprake van een sterftereductie van 65%. De mortaliteit van de patiënten met een cytokinestormsyndroom halveerde. En verder nam het aantal patiënten dat moest worden beademd af met 71%.

Deze conclusies werden getrokken op basis van een vergelijking met de patiënten die een aantal weken eerder werden opgenomen, voordat de experimentele behandeling werd toegepast.

Reacties