Jardin d’Isabelle en Ursulinentuin in centrum Sittard opgekuist

Afgelopen week werd bekend dat vrijwilligers vandaag aan de slag zouden gaan met het opkuisen van de Jardin d’Isabelle en de Ursulinentuin in het centrum van Sittard.

Op social media regende het vervolgens commentaar richting gemeente. Het onderhoud van de openbare ruimte loopt door omstandigheden flink achter en dat is velen een doorn in het oog.

De tuinen in het Sittardse stadscentrum hebben veel aanloop. Vooral door de Ursulinentuin lopen dagelijks erg veel voetgangers die het centrum van de stad bezoeken. De tuin zou dan ook een prachtig visitekaartje voor de stad kunnen zijn maar dan moet hij wel goed worden onderhouden. Zeker nu hotel Merici uitbreidt met kamers en een restaurant bij Cour Solanus én een terras aan de voet van de Dominicanenwal, vanwaar je over de gracht uitkijkt op de Ursulinentuin, zal het aantal bezoekers van de tuin alleen maar toenemen.

Een dertigtal vrijwilligers, variërend van een aantal lokale ondernemers, leden van de Tuinbrigade van de Werkgroep Geheime Tuinen van de Stichting Sittards Verleden, bezoekers van Bie Zefke, andere belangstellenden en Centrum Management Sittard staken vandaag met ondersteuning van de gemeente een dag lang de handen uit de mouwen om onkruid te wieden en zwerfvuil op te ruimen.

Het resultaat mag gezien worden. De zwerfvuilopbrengst in de Ursulinentuin en de Jardin d’Isabelle bedroeg maar liefst zeven grote zakken vol blikjes, flesjes, plastic, papieren zakdoekjes, sigarettenpeuken en andere rommel. Daarnaast konden er drie pick-ups vol groenafval naar de biomassacentrale. De trappen die bijna over de volle breedte van de tuin zijn aangelegd zijn weer onkruidvrij en dat geldt ook voor de graven van de zusters Ursulinen, die zich in een hoek van de tuin bevinden. Het meer dan een eeuw oude perenlaantje is weer fotowaardig. Morgen wordt er nog geveegd en worden de paadjes in de tuin aangeharkt.

Reacties