‘Liggende’ treurwilg in roeivijver bij stadspark lijft behouden

<em>Liggende treurwilg is behouden</em>
Liggende treurwilg is behouden
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De markante liggende treurwilg aan de rand van de roeivijver in het Sittardse stadspark blijft behouden.

Dat meldt de gemeente Sittard-Geleen op zijn website. Het renovatieplan van de vijver is zodanig aangepast dat de boom tijdens en na de renovatie voldoende water uit de bodem blijft krijgen om zich te voeden. De treurwilg zou gekapt worden vanwege de renovatie van de roeivijver.

De vijver heeft op dit moment een waterdoorlatende bodem, waaruit de treurwilg de voeding haalt. Door de renovatie zou de gehele vijver een nieuwe beschoeiing en een vloeistofdichte bodem krijgen. De boom zou dan dus geen voeding meer uit de bodem krijgen. Dat zou de boom niet overleven en daarom stond de boom op de kaplijst.

Begin maart bleek echter dat deze boom voor veel mensen van grote emotionele waarde is, waarop wethouder Leon Geilen besloot de kap voorlopig uit te stellen en onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden om de boom toch te behouden. “We gaan ons uiterste best doen om een omgeving te creëren waarin de boom kan blijven staan tijdens en na de renovatie van de roeivijver”, legt wethouder Leon Geilen uit. “Het biedt geen garantie dat de boom het zeker overleefd, maar we doen deze extra inspanning met als doel de boom te behouden”.

De kosten voor de aanpassing van de plannen worden gedekt in de totale projectkosten voor Corio Glana en worden geschat tussen de 15.000 en 20.000 euro.

Cookieinstellingen