Met mergel aan de slag tijden Sittardse mergelworkshop

workshop Toren SittardDonderdag vond bij museum De Domijnen aan de Kapittelstraat in Sittard de eerste mergelworkshop plaats waarbij oude mergelblokken van de toren van de Grote Kerk als grondstof dienden.

Op initiatief van Centrum Management Sittard, Museum De Domijnen en comité Dao baove in d’n Tore maak je kennis met deze goed bewerkbare zandsteen. Met een zaag, wat beitels, vijltjes en raspen kun je eenvoudig aan de slag. “Dat beeldje wat je in gedachten had zit er al in, je hoeft alleen maar het overtollige materiaal weg te halen,” zo motiveert René Haustermans de eerste groep deelnemers die in de tuin van het museum voor cultureel erfgoed de handen uit de mouwen staken. Een eigen kunstwerkje, zelf vervaardigd uit een brok mergel uit die eeuwenoude Sittardse kerktoren: wie wil dat nou niet hebben?

En bovendien: wie meedoet aan deze leuke vakantie-activiteit steunt ook de restauratie van de kerktoren.

Deelname aan de één uur durende workshop kost 7,50 euro (tot 18 jaar) en 10 euro voor volwassenen. Hierin inbegrepen zit een blokje mergel om te bewerken en begeleiding. Mochten er grote blokken mergel beschikbaar zijn dan is het tegen betaling van een meerprijs mogelijk om een groter werk te maken.

Voor kinderen is er frisdrank en een versnapering, voor volwassenen koffie, thee en een lekker stukje Limburgse vlaai.

De workshop kan nog worden bijgewoond op zaterdag 15, donderdag 20 en zaterdag 22 augustus in Erfgoedcentrum De Domijnen aan de Kapittelstraat 6 in Sittard. Op elke dag zijn er twee sessies: de eerste om 14:00 uur, de tweede om 15:30 uur.

Aanmelden via [email protected] onder vermelding van ‘mergelworkshop’ en je naam en telefoonnummer en de datum en het tijdstip waarop je aan de workshop wil meedoen.

Reacties