Wanneer dient Aiden zich aan?

Foto: SGN

Deze maand is het nieuwe stormseizoen van start gegaan. Het KNMI heeft de voor de stormen in dit seizoen gereserveerde namen bekendgemaakt.

Sinds vorig jaar hanteert het KNMI namen voor stormen. Het Nederlandse weerinstituut doet dat in samenwerking met het Britse Met Office en het Ierse Met Éireann.

De eerste storm gaat Aiden heten. Er zijn in totaal 21 namen bedacht, steeds met een andere beginletter. Daarbij zijn de letters Q-U-X-Y-Z als beginletter uitgesloten. De namen zijn afwisselend mannennamen en vrouwennamen.

Het KNMI heeft de volgende zes namen ingebracht: Christopher (naar Christophorus Buys Ballot, de oprichter van het KNMI), Evert (naar Evert van Bentem, tweevoudig winnaar Elfstedentocht), Fleur, Julia, Klaas (naar Klaas Rienk Postma, een van de meteorologen tijdens de Watersnoodramp van 1953) en Minne (naar Minne Hoekstra, de winnaar van de eerste Elfstedentocht in 1909).

Pas wanneer het KNMI code oranje of code rood afgeeft krijgt een storm een naam. Afgelopen jaar was Ciara de eerste storm met een naam die over Nederland trok. Twee eerdere stormen deden wel Ierland en Groot Brittannië aan, maar die trokken niet over Nederland. Dat is de reden dat de eerste storm vorig jaar geen naam had die met de letter A begon. De vraag is dus niet wanneer, maar óf Aiden zich zal aandienen.

Cookieinstellingen