Maas Cleanup aanleiding voor dumpen plastic afval bij Sabic

Foto: © Alexandre van Calster

Actiegroep Maastricht for Climate heeft vrijdag een aantal zakken met plasticafval gedumpt voor het Europese hoofdkantoor van Sabic in Sittard.

Aanleiding voor de actie is de grote Maas Cleanup die vandaag in het kader van Global Cleanup Day om 10:00 uur begint en waaraan volgens de organisatoren meer dan vijfduizend mensen in heel Limburg meewerken. Doel is het opruimen van zwerfafval langs de Maas in Limburg. Het gros van dat afval is plasticafval.

Dat Sabic, een van ‘s werelds grootste plasticproducenten, de Maas Cleanup sponsort zit de Maastrichtse milieuactivisten niet lekker. In een persbericht met de titel ‘Een Global Clean Up zonder Sabic’ zeggen de actievoerders “Sabic, het is jouw rotzooi die we opruimen”. De actievoerders staan uiteraard volledig achter Global Cleanup Day, maar hebben daar wat Sabic betreft een dubbel gevoel bij, want, zo stellen zij, de chemiereus is waarschijnlijk de producent van een groot deel van het plastic dat vandaag als afval van de oevers van de Maas wordt geplukt.

“Is afval achterlaten slecht? Ja! Moeten we samenkomen en opruimen? Zeker! Moeten we dit samen met de multinationals doen? Misschien, maar alleen als ze actief werken aan het produceren van minder plastic afval. We moeten de kraan dichtdraaien, niet alleen de vloer een dag per jaar dweilen,” aldus Maastricht for Climate.

Cookieinstellingen