Maandag is het Wereld Alzheimer Dag

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Op maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Helaas zijn er dit jaar vanwege corona geen bijeenkomsten.

Daarom besteedt de gemeente Sittard-Geleen dit jaar samen met de gemeenten Beek en Stein op een andere manier aandacht aan dit thema. Vanaf 20 september start een reeks van 6 live radio-interviews met ervaringsdeskundigen. Er wordt onder meer gesproken met een mantelzorger, een dochter van een alzheimerpatiënt en een zorgvrijwilliger.

Luister mee!

De interviews worden vanaf vandaag, zondag 20 september, elke zondagmorgen rond 10:30 uur live uitgezonden in het radioprogramma Forum op Zondag via de regionale Streekomroep Bie Ós. De uitzendingen zijn:

  • 20 september: interview met een zorgvrager en vrijwilliger van Thuishulpcentrale de Brug;
  • 27 september: interview met een mantelzorgconsulent en een casemanager dementie Natasja Stelten;
  • 4 oktober: interview met dochter en een vrijwilligster;
  • 11 oktober: interview met o.a. een casemanager dementie.

De invulling voor de uitzendingen van 18 en 25 oktober wordt nog bekendgemaakt. U kunt de uitzendingen ook later terugluisteren via deze link.

Bewustwording

Het doel van deze interviews is aandacht geven aan het onderwerp dementie en het bespreekbaar maken van dementie. Hierbij spelen het herkennen van symptomen, het daadwerkelijk erkennen van dementie en vervolgens weten hoe te handelen een belangrijke rol.

Rol huisarts

Vermoedt u beginnende dementie, bij iemand in uw omgeving of uzelf? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Deze is de eerste schakel bij persoonlijke vragen over (beginnende) dementie. Ook kan de huisarts, als dat nodig is, een casemanager dementie ‘toewijzen’.

Een dementievriendelijke gemeente

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Aangezien we steeds ouder worden, stijgt dit aantal in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat steeds meer inwoners én organisaties in onze gemeente te maken krijgen met dementie. Daarom wil Sittard-Geleen graag een dementievriendelijke gemeente worden. Daar wordt aan gewerkt, samen met ondernemers, zorgaanbieders, inwoners en vrijwilligersorganisaties. Want in Sittard-Geleen moet iedereen kunnen meedoen.

Wilt u meer weten?

Kijk dan eens op:

Ook kunt u terecht bij de Alzheimertelefoon: 08005088 (gratis). Deze is 7 dagen per week van 09:00-23:00 uur bereikbaar voor een luisterend oor of advies.

Reacties