Campagne Meld Misdaad Anoniem tegen crimineel misbruik van vastgoed

Foto: Anke Hendrix

Criminelen maken graag gebruik van vastgoed om bijvoorbeeld wapens, drugs en crimineel geld op te slaan. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in de woonomgeving én grote problemen voor de verhuurder.

Met een landelijke campagne tegen vastgoedcriminaliteit zet Meld Misdaad Anoniem zich in om de bewustwording en meldingsbereidheid te verhogen.

Campagne Meld Misdaad Anoniem

Ongezien naar binnen en later ongezien naar buiten. Criminelen houden zich graag schuil in onopvallende huurappartementen en garageboxen, maar ook in rijtjeshuizen treft de politie regelmatig criminaliteit aan. Dat komt de veiligheid en leefbaarheid van de buurt niet ten goede. Zo zorgt een hennepplantage voor brandgevaar en zijn de gevolgen van een ontploffing in een drugslab niet te overzien. Daarnaast vergroot crimineel misbruik van panden de kans op afrekeningen in het criminele circuit, zelfs middenin woonwijken.

Verhuurder in de problemen

Bij criminaliteit in vastgoed spelen verhuurders vaak een sleutelrol. Wanneer ze de huur contant ontvangen, geen screenings uitvoeren of de huurder niet laten inschrijven op het adres houden zij criminelen uit het zicht van de overheid. Het pand kan daardoor gebruikt worden voor drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting. Dit kan voor de pandeigenaar negatieve gevolgen hebben. De ontmanteling van bijvoorbeeld een drugslab zadelt de verhuurder niet alleen op met hoge kosten, ook kan de gemeente overgaan tot sluiting. Daarnaast kan de pandeigenaar als verdachte worden aangemerkt.

Brochure ‘Veilig uw pand verhuren’

In de brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ staat waar verhuurders op moeten letten, aan welke verplichtingen zij moeten voldoen en welke risico’s zij lopen bij de verhuur van een woning of bedrijfspand. Door verhuurders bewust te maken van deze risico’s en hen te informeren over de maatregelen die zij kunnen treffen, kunnen overheid en burgers samen ondermijning tegengaan.

Gezamenlijke aanpak

Binnen de politie werkt de landelijke contactgroep vastgoed samen met de vastgoedbranche om pandeigenaren bewust te maken van deze problematiek. Via gesprekken en trainingen worden verhuurders weerbaar gemaakt tegen vastgoedcriminelen. Daarnaast is de aanpak van ondermijning in vastgoed in diverse politie-eenheden een belangrijk thema.

Cookieinstellingen