Gezamenlijke oproep raadsfracties Sittard-Geleen aan Zuyderland

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zuyderland Medisch Centrum wil de specialismen longgeneeskunde en cardiologie op termijn verhuizen naar locatie Heerlen.

Dat voornemen heeft in Sittard-Geleen tot een hoop bezorgde reacties geleid. Zo zijn er artikel 43 vragen aan het College van B&W over gesteld door Nancy Kaufmann (Stadspartij) en burgerlid Fred Vroomen (gob). Verder hebben gob en Stadspartij een motie aangekondigd om hun vraagtekens bij en zorgen over het genoemde voornemen van Zuyderland kracht bij te zetten.

De gezamenlijke raadsfracties hebben tevens een oproep aan het bestuur en management van Zuyderland opgesteld die door alle fractievoorzitters namens hun fractie in ondertekend.

De oproep kunt u hieronder in zijn geheel lezen.


Sittard-Geleen, 22 oktober 2020
Betreft: Oproep gezamenlijke raadsfracties.
Aan: Bestuur & Management Zuyderland Ziekenhuis inzake acuut dreigende verschraling SEH Sittard-Geleen.

Bestuurders & Management Zuyderland,

Bij wijze van deze brief, namens de gezamenlijke raadsfracties in de gemeente Sittard-Geleen, willen wij u onze ongerustheid overbrengen. Dit ten aanzien van het door u voorgenomen besluit om de hart- en longexpertise op de SEH en de daaraan verbonden zorgafdelingen, te verplaatsen naar de Zuyderlandlocatie Heerlen.

In navolging van de huisartsen in de Westelijke Mijnstreek maken wij ons ernstig zorgen over het vertrek van de cardiologie en longfunctie naar Heerlen.

Wij zijn van mening dat er een gat in de cruciale SEH-hulp alsmede de daaraan verbonden afdelingen in de Westelijke Mijnstreek ontstaat. Het hebben van een volwaardige SEH achten wij een absolute must voor een stad van 93.000 inwoners temidden van een grote regio met meer dan 180.000 zielen. Een regio, die de ‘smidse van het zuiden’ is. Een smidse met de inherente risico’s en
daarmee samenhangende gevaren, die kleven aan het hebben van grootschalige industriële activiteiten.

Wij vinden uw voornemen dan ook zeer ongewenst. Daarenboven vinden wij het zeker niet getuigen van loyaliteit jegens de gemeente Sittard-Geleen. Reeds vanaf de bouw van ons ziekenhuis is onze gemeente altijd een zeer loyale partner van Zuyderland geweest. In die zin van verbondenheid ervaren wij uw voornemen als onbegrijpelijk. Wij staan achter u en verwachten van onze partner eenzelfde wederkerige – houding.

Wij roepen u met klem op om uw plannen te herzien en te staan voor een volwaardig ziekenhuis met een volwaardige SEH en bijbehorende zorgafdelingen!

Om dit te benadrukken zullen wij in de komende raadsvergadering deze oproep onderstrepen met een motie die het college van B en W oproept om met u in gesprek te gaan om de oproep van onze raad over te brengen om een volwaardige SEH en daarbij behorende afdelingen in Sittard-Geleen te behouden. Tevens verzoeken wij u dit tot uitdrukking te brengen in uw beleidsvoornemens en de zienswijze in het kader van de internet Consultatie inzake de VWS ‘Houtskoolschets Acute Ziekenzorg’.

 

Cookieinstellingen