Ondernemers en pandeigenaren Geleen willen verlenging proeftuin

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In een brief aan het College van B&W en de gemeenteraad vragen de voorzitters van Centrum Management Geleen en VVE (pandeigenaren) om verlenging van de proeftuin voor het Geleense centrum.

Als eerste maatregel in de Proeftuin Centrum Geleen werd op 2 september 2019 op de parkeerterreinen aan het Koningsplein (onderste deel), de Elisabethstraat en op de Markt voor de stadswinkel in Geleen het nultarief voor de eerste twee uur parkeren op ingesteld. Verder werden in het kader van de proeftuin plannen voor onder meer het versterken van het imago van het centrum in Geleen en het vergroten van de levendigheid (door middel van extra evenementen en culturele activiteiten) uitgewerkt. Voor de eerste fase van de proeftuin stelde de provincie 190.000 euro beschikbaar. Voor de gehele proeftuin, die loopt tot en met december van dit jaar, stelde de gemeente Sittard-Geleen 310.000 euro beschikbaar. Van Centrum Management Geleen, Vereniging van Eigenaren en ondernemers werd verwacht dat zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de proeftuin.

De proeftuin zou volgens afspraak op 31 december van dit jaar aflopen. Na 15 november vindt er een evaluatie van de proeftuin plaats, die als basis moet dienen om de tarieven voor parkeren in het centrum van Geleen vast te stellen. In de raadsvergadering van december 2020 wordt hierover een besluit genomen.

Vooruitlopend op de evaluatie van de proeftuin wijzen het Geleense Centrum Management en de VVE op het belang van twee uur gratis parkeren in het centrum van Geleen. Alleen is het volgens hen ten gevolge van de coronapandemie heel moeilijk zijn om representatieve parkeercijfers te verkrijgen. “Conclusies trekken op basis van deze cijfers zal dan ook een uitdaging worden. Het is echter wel duidelijk dat de ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum uw steun hard nodig hebben.”

Daarbij herinneren Centrum Management en VVE eraan dat de afschaffing van gratis parkeren per 1 januari 2019 heeft geleid tot veel maatschappelijke onrust. Een tegen dat besluit ingediende petitie werd online 3462 keer en op papier 3996 keer getekend. Er werd veel minder geparkeerd in het centrum en de omzetten van vele ondernemers daalden met meer dan 20 procent.

Centrum Management en VVE zijn ervan overtuigd dat het herinvoeren van volledig betaald parkeren in deze coronatijd voor ondernemers desastreuze gevolgen zal hebben. “Momenteel bent u in samenwerking met Pantopicon, inwoners en overige stakeholders de visie voor Sittard-Geleen 2030 aan het ontwikkelen. Deze visie zal uitmonden in een nieuwe profilering van de beide stadsdelen. Dit zal ook effect moeten hebben op de parkeertarieven. Aangezien de nieuwe visie nog niet is vastgesteld is voortzetting van het huidige beleid voor 2021 noodzakelijk”, stellen de ondertekenaars in hun brief aan college en raad, waarin zij met klem vragen ervoor te zorgen dat er voldoende middelen gereserveerd worden om de proeftuin parkeren te kunnen verlengen.

Cookieinstellingen