Momenteel geen behoefte aan gemeenschapsvoorziening in Kemperkoul

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Gemeente Sittard-Geleen heeft onderzocht of er in de Sittardse wijk Kemperkoul behoeft bestaat aan een gemeenschapsvoorziening.

Goede voorzieningen zijn een belangrijke voorwaarde voor aantrekkelijke wijken en buurten. Denk aan de aanwezigheid van winkels, scholen en zorg. Maar bijvoorbeeld ook aan een ontmoetingsplek, waar maatschappelijke organisaties en verenigingen activiteiten organiseren.

De Gemeente Sittard-Geleen vindt het belangrijk dat er verspreid over de gemeente genoeg gemeenschapsvoorzieningen zijn, zoals gemeenschapshuizen en ontmoetingsplekken voor de buurt voor gezellige momenten, om samen hobby’s uit te oefenen, te koken, elkaar te helpen, of bijvoorbeeld om lezingen of tentoonstellingen te organiseren.

Kemperkoul

In Sittard-Noordoost zijn er verschillende gemeenschapshuizen en ontmoetingsplekken. Alleen in de wijk Kemperkoul ontbreekt zo’n ontmoetingsplek. Om te onderzoeken of er in de wijk behoefte is aan een gemeenschapsvoorziening, vroeg de gemeente de inwoners naar hun mening. Een groot deel van de huishoudens in de wijk kreeg een uitnodiging om een digitale vragenlijst in te vullen.

De gemeente onderzocht of, hoe vaak en waar mensen deelnemen aan activiteiten; hoe lang ze bereid zijn hiervoor te reizen en of er behoefte is aan een gemeenschapsvoorziening in de eigen wijk. Ook werd gevraagd of mensen bereid zijn om als vrijwilliger ondersteuning te bieden bij het uitoefenen van genoemde activiteiten.

Er werden 1655 huishoudens uitgenodigd. In totaal vulden 143 mensen de vragenlijst in. Iets meer dan de helft hiervan (73 mensen) neemt deel aan activiteiten op sociaal, maatschappelijk of cultureel gebied. Zij doen dit elders, de helft zelfs buiten de gemeente. Als reden hiervoor geven ze aan dat het aanbod in de eigen wijk ontbreekt en er elders genoeg aanbod is. Ze geven ook aan dat ze bereid zijn hiervoor te reizen en dat ze geen behoefte hebben aan een gemeenschapsvoorziening in de eigen wijk. Van de mensen die deelnemen aan activiteiten, wil een groot deel bijdragen als vrijwilliger.

Cookieinstellingen