Vragen gob over stand van zaken Frans Klooster in Sittard

10 dec 2020, 10:00 Nieuws
ftans klooster chinees natuurgebied
Nu de voortgang in de ontwikkeling van het door de Chinese zakenman Chen Yagui opnieuw vertraging oploopt heeft de raadsfractie van politieke groepering gob een aantal vragen gesteld aan het College van B&W.
In 2015 werd bekend dat de Chinese zakenman Chen Yagui van plan was om in het voormalige Franse klooster een Chinees cultureel centrum en gezondheidscentrum op basis van de Chinese gezondheidsleer, inclusief hotel onder te brengen. In 2019 waren de vergunningen rond en werd aan de Walramstraat een bouwbord onthuld. Met de realisatie van de plannen zou spoedig begonnen worden. Maar zover is het vooralsnog niet gekomen en nu volgt er opnieuw uitstel en worden de plannen bovendien aangepast.
Wel is het oudste deel van het voormalige Frans klooster gesloopt. Om het terrein staan bouwhekken en daarachter schiet het onkruid hoog op. Het terrein en het gebouw verloederen, het geheel vormt intussen een steen des aanstoots voor de omwonenden.
De gob-fractie wil graag weten wat de stand van zaken is van het project. Men vreest dat het project doodbloedt en vraagt welke belemmeringen er zijn voor een spoedige doorstart, of er een herziene tijdsplanning is en hoe die er uitziet.
Ook vraagt de fractie of er andere geïnteresseerde aanbieders in de markt zijn die tot een snellere ontwikkeling van het monumentale pand kunnen komen, wat de consequenties van de vertraging van het project voor de gemeente zijn en wat de positie van de gemeente is als het plan in het geheel niet zou doorgaan.
Verder vraagt men of door de langdurige 'stilstand' van het pand gevaar op verloedering bestaat en wat de gemeente wil doen om verloedering van het pand en het omliggende park tegen te gaan en vandalisme te voorkomen.