Petitie voor volwaardig ziekenhuis in Sittard-Geleen al 2000 keer ondertekend

Foto: SGN

Gelener Henk van Rens is namens bezorgde burgers van de Westelijke Mijnstreek een online petitie gestart voor een volwaardig Zuyderland ziekenhuis in Sittard-Geleen.

Van Rens maakt zich zorgen over de verschraling van de zorg in het ziekenhuis, nu bekend is geworden dat de afdelingen cardiologie en longgeneeskunde naar de locatie Heerlen verhuizen. Eerder vertrok al de afdeling verloskunde van Sittard-Geleen naar Heerlen.

De petitie is dinsdagnamiddag online gezet en inmiddels al ruim 2000 keer getekend.

Middels de petitie wil Van Rens deze verschraling een halt toeroepen en eist hij dat de drie genoemde afdelingen weer terug naar Sittard-Geleen komen. Hij is bang dat de verhuizing naar Heerlen levens zal kosten. Verder levert de verhuizing naar Heerlen voor veel inwoners nogal wat praktische problemen op. Als je op het openbaar vervoer bent aangewezen is een bezoek aan het ziekenhuis in Heerlen een tijdrovende klus. Zo is het voor sommige inwoners van Sittard-Geleen financieel geen haalbare kaart om een zieke partner dagelijks in Heerlen te bezoeken.

In de raadsvergadering van 11 november nam de raad van Sittard-Geleen de motie vreemd aan de orde van de dag ‘voorkom verschraling SEH Zuyderland Sittard-Geleen’ aan. Gevreesd werd dat door de verhuizing van verloskunde, longgeneeskunde en cardiologie ook de Spoedeisende Hulp aan verschraling onderhevig zou zijn. Naar aanleiding van de motie zijn inmiddels gesprekken gevoerd met Zuyderland en volgt er nog een regionale bijeenkomst waarvoor de gemeenteraadsleden van zowel Beek, Stein als Sittard-Geleen worden uitgenodigd en waarin Zuyderland een toelichting geeft op de ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg in Sittard-Geleen en de regio. Daarbij wordt ook een vertegenwoordiging namens de huisartsen Westelijke Mijnstreek uitgenodigd.

Volgens Zuyderland blijft er ook na de verhuizing van de drie afdelingen sprake van een volwaardig ziekenhuis in Sittard-Geleen. Intensive care, spoedeisende hulp en operatiekamers blijven in gebruik. Er komen operatiekamers bij en er wordt een nieuw gebouw neergezet voor laboratoria.

Reacties