It kin net! en ’t geit neit

Ook nu de schaatskoorts sterk oploopt in Nederland, blijft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vierkant achter het eerder ingenomen standpunt staan: een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie.

Op z’n Fries: “It kin net!” (het kan niet). “Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk”, zegt voorzitter Wiebe Wieling tegen het ANP.

“Maandag is de Vierdaagse in Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens.”

Wieling: “We begrijpen de bewegingen die in Nederland nu rond de Elfstedentocht plaatsvinden. Maar daar kunnen wij niet zoveel mee. Of een alternatieve versie uitgesloten blijft? Dat is geen Elfstedentocht. Ook daar is bij ons niks in veranderd.”

Carnavalisten in het zuiden van het land reageren vandaag op social media nogal geïrriteerd op het enthousiasme waarmee sommigen in politiek Den Haag een eventuele Elfstedentocht – ook al woedt er momenteel een pandemie – tegemoet lijken te zien. “De verkiezingen komen eraan” en “politiek opportunisme”, zo valt er te lezen. “Geen carnaval – geen Elfstedentocht.” In Limburg en Noord-Brabant mag vanwege de pandemie geen carnaval worden gevierd. Voor de Elfstedentocht lijken sommigen een uitzondering te willen maken, want carnaval wordt normaliter elk jaar gevierd en de laatste Elfstedentocht dateert alweer van 24 jaar geleden. En met die klimaatverandering weet je maar nooit of er ooit nog een Elfstedentocht kan worden verreden…

Maar als het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden de organisatie van het evenement niet ziet zitten dan wordt het niks.

Reacties