’t Kamer Kanon via ZOOM: éxtra leuk

Foto: screenshot ZOOM Kamer Kanon 2021

Zaterdagavond vond geheel coronaproof de uitzending van de eerste en hopelijk enige editie van ’t Kamer Kanon plaats.

Dit ter vervanging van ’t Kanon van ’t Balkon, dat elk jaar op de zaterdag voor carnaval zo’n 10.000 bezoekers naar de Sittardse Markt trekt, maar dat dit jaar net als andere carnavalsactiviteiten niet door kan gaan.

’t Kamer Kanon werd vanuit het tot tijdelijke studio omgetoverde voormalige pand van V&D aan de Markt uitgezonden en was te bekijken via Bie Ós mijn Streekomroep en via internet. Het programma werd door duizenden liefhebbers thuis gezien en meegevierd. Niet alleen in Sittard-Geleen, want er werd meegekeken door kijkers uit de hele provincie en zelfs ver daarbuiten. Dat is het voordeel van internet.

Ruim duizend kijkers hadden zich van te voren aangemeld om de uitzending ook via ZOOM te beleven en dat maakte dat iedereen kon zien hoe anderen thuis hun Kamer Kanon vierden.

Dat gebeurde geschminkt of naturel, verkleed, in pyjama of huispak, met of zonder steek of ander hoofddeksel, meezingend, meedansend of onderuitgezakt op de bank, solo, in gezelschap of met een kind op de arm, een drankje of een mok thee. Boeiend en erg leuk om te zien. En soms werden de thuiskijkers door de presentatoren live de uitzending ‘ingetrokken’.

Dat nog niet iedereen is gewend om bij een grote ZOOM-meeting aan te schuiven bleek al snel. Sommigen hadden niet door dat hun microfoon aan stond. Dat leidde bij anderen tot wat irritaties. “Hey doe dao oppe bank, jao doe dae die neutjes zit te aete: ZET ‘t GELUID OET!”, of “Jack, zet dien geluid oet doe klotskop” en andere soortgelijke kreten waren te lezen in de chat of te horen in de uitzending. Op zichzelf was dat ook wel weer vermakelijk. Het probleem was opgelost toen de microfoons centraal werden ‘gemute’.

Terugkijkend is de organisatie er in geslaagd om een onderhoudend avondje thuiscarnaval te bieden. Zeker wanneer je weet dat het idee voor het Kamer Kanon pas een goede week geleden is ontstaan. De deelnemende artiesten – waaronder Beppie, Big Bennie, Erwin, Spik en Span, Koeraasj, Maud du Chatinier, Jesse en Jesse en Don Kiesjot – genoten er duidelijk van om weer eens in de kijker te staan.

De finale van ’t Kamer Kanon mocht er ook zijn. Ditmaal geen spetterend optreden van Trööt in de Gööt op een kolkende Markt, maar een eenzame trompettist, die op ’t balkon van De Kroon voor een verlaten Markt ’t lokale volkslied ‘Zitterd Allein’ ten gehore bracht. Carnaval 2021 is begonnen.

Reacties