Gemeente moet inwoners sneller kunnen informeren

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Politieke groepering gob wil dat inwoners van Sittard-Geleen zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van plotselinge veranderingen in omstandigheden die voor hen relevant kunnen zijn.

Het op een vervroegd tijdstip ophalen van het oud papier zonder medewerking van de verenigingen en zonder dat de inwoners hierover tijdig werden geïnformeerd, was voor gob aanleiding om een brief te schrijven naar het College van Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen.

Raadslid Paul Verjans geeft in de brief met vragen an het College van B&W aan dat dit niet de eerste keer is dat dit is gebeurd en wijst ook nog eens op de ergernis bij de inwoners als gevolg van het sluiten van het milieupark in Born en de lange wachttijden die als gevolg daarvan bij de andere milieuparken ontstonden.

Het College wordt gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om de inwoners op een zo kort mogelijke termijn te kunnen informeren over diverse zaken die zich met name in de openbare ruimte kunnen voordoen en waarbij de informatievoorziening via de stadskrant of pers niet kan worden afgewacht.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende voorbeelden:

  • het oud papier vanwege het Coronavirus (af anderszins) niet kan worden opgehaald;
  • het routeschema van RWM is gewijzigd door de weersomstandigheden;
  • vanwege een lek in een waterleiding of gasleiding of een andere calamiteit moeten plotseling één of meer wegen worden afgesloten;
  • er wordt ergens een onaangename geur waargenomen, al dan niet gevaarlijk;
  • et cetera.

Als suggestie voor de snelle informatievoorziening stelt gob een gemeentelijke communicatie-app voor waar de inwoners zich op vrijwillige basis bij kunnen aansluiten en die door de gemeente Sittard-Geleen gebruikt kan worden bij spoedeisende communicatie naar de inwoners. Gob verwacht dat via deze app gaandeweg een zelfopbouwend netwerk ontstaat. Via de gemeentelijke website en Stadskrant kunnen de inwoners geïnformeerd worden dat zij zich bij de bedoelde gemeentelijke communicatie-app kunnen aanmelden.

Cookieinstellingen