Aswoensdag – carnaval zat er al op nog voor het kon beginnen

Coronaproof sleuteloverdracht
Foto: De Flaarisse

Het carnavalsseizoen 2020-2021 zal niet licht worden vergeten. Door corona kon carnaval nergens op de gebruikelijke wijze gevierd worden.

Overigens scheelt dat vandaag – net als de afgelopen vijf dagen – bij menigeen dat brakke gevoel dat je er ’s ochtends aan herinnert hoe gezellig het was. Dit jaar hoeft niemand zich het hoofd te breken over ontbrekende stukjes film en flarden van gesprekken die zijn blijven hangen en waarvan de context doorgaans na een paar dagen rust pas weer uit het onderbewustzijn opduikt. Menige carnavalist had er een kater tot aan Pasen voor over gehad als carnaval dit jaar gewoon gevierd had kunnen worden. Het mocht helaas niet zo zijn.

Veel carnavalsverenigingen en carnavalisten wisten op bescheiden wijze, soms zeer charmant en hartverwarmend (Gelaender Toer van de Flaarisse), soms middels een digitaal alternatief voor het massale volksfeest (’t Kamer Kanon van Societé Zitterd), middels online quizzen, een speurtocht, een wandeling of een marathon radio-uitzending (Top 111 van Radio Nónnevot) of het online uitzenden van oude optochtfilms (Omroep Bie Ós, Marotte) een alternatieve invulling aan de vastelaovend te geven.

Die initiatieven werden breed gewaardeerd, al konden ze het knagende gemis van het échte werk niet doen vergeten. Geen feestelijke opening van het seizoen op de Elfde-van-de-Elfde, geen carnavalszittingen, geen prinsuitroepingen, geen recepties, geen galabal, geen vastelaovesrippetiese, geen Aw Wieverbals, geen kinderoptocht, grote optocht, uitpuilende kroegen, Trööte Konkoer, Appelsienesjmiete, Maske Begrave of TapToe… Gein sjaele zeiver, niks of nemes te sjlachte, nirges ein maske of awt wief te bekenne…

sleuteloverdracht GeleenEén uitzondering kwam afgelopen zondag boven water, nadat die in het diepste geheim was voorbereid en al even geheim met een korte maar krachtige plechtigheid werd uitgevoerd: prins Daan II van de Geleense Flaarisse was dit jaar de enige prins in de gemeente Sittard-Geleen die uit handen van burgemeester Hans Verheijen de sleutel van de stad kreeg overhandigd. Deze gebeurtenis, die normaliter op zaterdagmiddag voor carnaval op feestelijke wijze in een sfeervolle Hanenhof plaats vindt, vond ditmaal op carnavalszondag om 11:11 uur volledig coronaproof plaats in de open lucht, voor het oude gemeentehuis en zonder publiek. Het eerste officiële wapenfeit van burgemeester Hans Verheijen op carnavalsgebied in zijn gemeente sinds zijn aantreden bijna een jaar geleden. Hopelijk mag hij volgend jaar de volledige vastelaoveszösdaagse intensief beleven. Dan doen we allemaal mee!

Vandaag is het Aswoensdag, het begin van de Vastentijd ter voorbereiding op Pasen. Vasten kan altijd. Ook ten tijde van corona.

 

Dossier: Carnaval

Reacties