Retailsector niet blij met plannen van minister De Jonge

Coronatest
Foto: SGN

Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om “dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven”.

Op die manier moeten mensen met een negatieve sneltestuitslag de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan, zegt minister Hugo de Jonge.

Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze week al dat er wordt nagedacht over testbewijzen, mogelijk via een app, en toegangstesten. Hierover ligt er al een uitgebreid advies van de Gezondheidsraad. Het ligt eerder voor de hand om die in te zetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen dan om naar kantoor te gaan, zegt De Jonge tegen De Telegraaf.

Tegenover de Volkskrant zegt de bewindsman dat er in maart proeven worden gedraaid met sneltests en toegangsbewijzen. Ook gaat er in die maand een wet naar de Kamer die het werken met toegangstesten vastlegt.

Ondernemers en winkeliers zijn boos

Ondernemers en winkeliers zijn kwaad op minister Hugo de Jonge, omdat hij vooralsnog geen perspectief biedt aan de retailsector. Winkeliers, kappers, horeca, sportscholen en andere ondernemers vinden dat de minister kennelijk niet de ernst van de crisis beseft waarin zij verkeren. Hen staat het water inmiddels aan de lippen, de zorgen zijn enorm. De rek is er volledig uit, winkeliers moeten en willen open om te kunnen overleven. Enkel click en collect open kunnen zijn volstaat daar niet voor. Er zijn dan ook acties in voorbereiding om de dringende noodzaak tot heropening duidelijk te maken. In tal van steden en dorpen zijn ondernemers- en winkeliersverenigingen en centrum managers actief met oproepen om de winkels op woensdag 3 maart te openen. De initiatiefnemers willen zo snel terug naar de situatie van vóór 15 december toen de lockdown inging. “De huidige mogelijkheden om te kunnen ondernemen zijn volstrekt onvoldoende.”

“Onze winkeliers, kappers, horecaondernemers en cultuursector zitten te springen om op een veilige, verantwoorde en gastvrije manier hun klanten en bezoekers weer te ontvangen. Hiervoor liggen per sector slimme plannen en maatregelen klaar. Plannen die bewezen effectief zijn, het mogelijk maken weer op een verantwoorde manier gastvrij te zijn en bijdragen aan het weer versterken van onze binnensteden,” schrijft algemeen directeur Jan Meerman mede- namens Lokaal Retailbelang, Centrum Management Academy, Collectief Corona, de branches aangesloten bij de Nationale Winkelraad en ondernemersvertegenwoordigers uit 75 verschillende plaatsen.

Ook de burgemeesters van alle steden ontvangen een brief, waarin ze dringend worden opgeroepen de actie te ondersteunen door via onder meer de veiligheidsregio het kabinet te bewegen om ondernemers toe te staan de deuren vanaf woensdag 3 maart weer te openen.

In België zijn de winkels open en in maart gaan ook in Duitsland weer winkels open.

 

Reacties