Molenrad verwijderd voor onderhoudsbeurt

Vanochtend werd het molenrad verwijderd van de Ophovenermolen in Sittard. Het is toe aan een restauratiebeurt.

De restauratie wordt uitgevoerd door BAT – Bureau voor Aangepaste Technologie – in Sittard. “Dit is het eerste project dat ik voor de tweede keer mag restaureren. Wat dat betreft is de demontage van het rad en van de molenstuw ‘appeltje eitje’,” zo zegt Sjaak Dehing, directeur van BAT. “Vaak heb ik te maken met restauratieprojecten van objecten die eerst de nodige studie vereisen voordat je ze kunt demonteren. Hier is dat niet het geval en dus is het demonteren van het molenrad en de molenstuw voor mij een eenvoudige klus.”

In 1976 werd een nieuw molenrad geplaatst, maar dat raakte dertien jaar later zwaar beschadigd tijdens hoog water, waardoor reparatie nodig was.

Nu de molenstuw en het molenrad vanwege het project Corio Glana droog zijn komen te liggen is dit voor opdrachtgever Stichting Jacob Kritzraedt een geschikt moment om het molenrad en de molenstuw te restaureren. Het metalen rad en stuw worden gestraald, waar nodig gerepareerd, opnieuw gecoat en geschilderd. Ook de zijgevel van de molen krijgt een opknapbeurt. Daarbij worden de voegen uitgekapt en opnieuw gevuld en vervolgens krijgt de gevel een schilderbeurt. Binnen enkele maanden moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

Reacties