Actie en petitie voor verhoging van minimumloon naar 14 euro per uur

<em>Vooraan, v.l.n.r. Paul Kubben, Judith Buhler, Eugenie Jansen en Kim Schmitz</em>
Vooraan, v.l.n.r. Paul Kubben, Judith Buhler, Eugenie Jansen en Kim Schmitz
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Actievoerders namens vakbond FNV en ‘Sittard-Geleen voor 14’ demonstreerden woensdagmiddag korte tijd en coronaproof voor het gemeentehuis op het Hub Dassenplein in Sittard.

De actievoerders willen dat het minimumloon wordt verhoogd naar 14 euro per uur. Die verhoging is volgens het FNV hard nodig na vele jaren van stilstand (lees: achteruitgang).

Met het huidige minimumloon kun je met hard werken slechts óverleven, van normaal leven is geen sprake en dat moet dringend veranderen. De krappe inkomsten leiden bij velen tot enorm veel zorgen en stress. Want wat doe je als aan het einde van je geld nog een stuk maand over is? Moeten leven van het huidige minimumloon betekent maar al te vaak moeten leven in armoede.

Thuiszorgmedewerkster Eugenie Jansen maakt het elke dag mee bij haar cliënten. Ook veel ouderen worstelen met een te laag inkomen, ze kunnen zich soms maar een keer per week een warme maaltijd veroorloven. “Het is toch absurd dat mensen na een lang werkzaam leven uiteindelijk moeten sappelen om de eindjes aan elkaar te knopen en het hoofd boven water te houden. Dit moet echt veranderen,” zo zegt ze stellig.

Daarom overhandigde ze namens alle actievoerders een petitie met 780 handtekeningen van inwoners van Sittard-Geleen aan vertegenwoordigers van het gemeentebestuur. Een flink aantal handtekeningen, zeker in deze door sociale beperkingen gekenmerkte coronatijd. De ondertekenaars vinden dat het minimumloon moet worden verhoogd naar 14 euro. Wethouders Judith Buhler (CDA) en Kim Schmitz (GroenLinks) en gemeenteraadslid Paul Kubben (PvdA) namen de petitie in ontvangst.

Verder spraken de actievoerders de wens uit dat het gemeentebestuur van Sittard-Geleen op 25 maart een motie wil steunen die door de PvdA wordt ingediend en waarin de gemeenteraad van Sittard-Geleen wordt opgeroepen om zich achter het streven naar een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur te scharen. De gemeentebesturen van Valkenburg, Brunssum, Maastricht en Heerlen deden dat al eerder.

Cookieinstellingen