Rechter stelt Nationale Postcode Loterij ook in hoger beroep in het gelijk

... wijkfeest Nationale Postcodeloterij ... (jan. 2016)
... wijkfeest Nationale Postcodeloterij ... (jan. 2016)
Foto: Bux

Ook in hoger beroep heeft de rechter de Nationale Postcode Loterij (NPL) in het gelijk gesteld in een door een Sittardenaar aangespannen rechtszaak.

Op 1 januari 2016 viel de KanjerPrijs op de postcode van de bewoners van de Heinseweg in Sittard. In die straat woonde ook een jonge man, die met vier loten, waarvan drie met de winnende postcode van de Heinseweg, meespeelde in de NPL. Hij waande zich miljonair. Alleen bleek dat hij door een wegens saldotekort falende incasso niet over geldige loten beschikte en dat hij daarom geen prijs had gewonnen.

De niet-winnaar was het daar niet mee eens en spande een rechtszaak aan tegen de NPL. Daarin eiste hij een schadevergoeding van twee miljoen euro. De rechtbank wees die eis af. Ook het vervolgens door hem aangetekende hoger beroep, waarin om een schadevergoeding van drie miljoen euro, althans twee miljoen euro, althans een in redelijkheid en billijkheid te bepalen bedrag werd gevraagd, faalde.

Volgens het gerechtshof in Amsterdam is de NPL niet verplicht om bij incasso minder dan de gehele inleg – in dit geval voor vier loten – af te schrijven met deelname aan de trekking naar evenredigheid. Eiser had op het moment van incasso wel voldoende saldo op zijn rekening staan voor twee loten en vindt dat de NPL dan in elk geval voor twee loten had moeten incasseren. Verder vindt hij dat de NPL hem had moeten laten weten dat vanwege saldotekort de incasso-opdracht faalde. De rechter gaat daar echter niet in mee: het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om ervoor te zorgen dat er op het moment van incasseren voldoende saldo op de rekening staat om de incasso te doen slagen. Het mislopen van de KanjerPrijs komt daarom voor eigen rekening van eiser. Zijn vordering tot een betaling van schadevergoeding door de NPL is daarom ongegrond. De rechter veroordeelt eiser tot het betalen van de proceskosten, samen goed voor ruim 35.000 euro.

Cookieinstellingen