Stemmen tellen in De Hanenhof in Geleen

<em>Archieffoto uit 2021</em>
Archieffoto uit 2021
Foto: © gemeente Sittard-Geleen

In De Hanenhof in Geleen werd vandaag overdag alvast begonnen met het tellen van de stemmen.

Het gaat dan om de 4600 stemmen die gisteren en eergisteren door vroegstemmers zijn uitgebracht en om de stemmen die door briefstemmers zijn uitgebracht. Tot vanochtend waren er 6640 briefstemmen binnengekomen.

Het meeste telwerk zal vanavond moeten worden verricht, nadat de stembureaus zijn gesloten. Die gaan om 21:00 uur dicht.

De stembureauleden beginnen om 21:00 uur met het handmatig tellen van de stemmen. Ze stellen eerst vast hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd. Dat doen zij door het aantal geldige stempassen, kiezerspassen en volmachtbewijzen te tellen. Na het openen van de stembussen tellen de stembureauleden eerst (handmatig) op lijstniveau: een optelling van alle geldige stemmen op politieke partijen. De stembureaus geven de uitkomst van deze sneltelling door aan hun gemeente. Op basis van die sneltellingen presenteert de NOS op de avond van de verkiezingsdag de voorlopige uitslagen.

Vervolgens beginnen de stembureaus met het handmatig tellen van de stemmen per kandidaat. Als het tellen van stemmen is afgerond, maakt het stembureau hiervan een proces-verbaal op (papieren verslag). De totalen worden voorgelezen door de voorzitter van het stembureau. Het stembureau brengt het proces-verbaal in persoon op papier naar de gemeente. Net als alle (verzegelde) stembescheiden. Deze worden veilig opgeslagen door de gemeenten.

Gemeenteambtenaren tellen de papieren uitslagen van alle stembureaus bij elkaar op, zowel op partijniveau als op kandidaatsniveau. Hiervoor maken ze gebruik van optelsoftware (OSV2020). De uitkomst hiervan is de gemeentelijke uitslag. Daarna brengen de gemeenten het formulier met deze uitslag naar de hoofdstembureaus. Dit gebeurt zowel in persoon (op papier) als digitaal (via een beveiligd platform).

Op maandag 22 maart 2021 start om 10:00 uur de telling hoofdstembureaus per kieskring (kieskring Den Haag een dag later). De hoofdstembureaus tellen de gemeentelijke uitslagen op, met behulp van de optelsoftware OSV2020. Ze maken de aantallen uitgebrachte stemmmen (per partij en per kandidaat) in openbare zittingen bekend. Daarna brengen de hoofdstembureaus het proces-verbaal van hun zitting naar het centraal stembureau (Kiesraad). Dit gebeurt in persoon (op papier) en digitaal (via een beveiligd platform).

Op 26 maart 2021 om 12:00 uur vindt de telling plaats door het centraal stembureau en wordt de verkiezingsuitslag inclusief de zetelverdeling vastgesteld. De Kiesraad stelt de uitslag vast in openbare zitting. En kan daar eventueel besluiten tot hertelling.

Op 30 maart 2021 is, na onderzoek door de Tweede Kamer, de verkiezingsuitslag definitief.

Cookieinstellingen