Over de richel: abseilen van de Van Goyenflat

Over de richelVandaag werd in Geleen-Zuid – om de coronasleur eens even te doorbeken – een activiteit georganiseerd voor jonge daredevils.

Samen met Petje af Zuid-Limburg (aanvullend onderwijs), Richard Soree van Breakpoint-Outdoorspecialist, Gemeente Sittard-Geleen en woningcorporatie ZOwonen werd een sportieve activiteit georganiseerd voor niet bang uitgevallen jeugd in Sittard-Geleen.

Precies 102 dagen in de tweede lockdown trokken ruim dertig jongeren de stoute schoenen aan voor een partijtje abseilen vanaf de 36 meter hoge van Goyenflat in Geleen-Zuid. Dat flatgebouw is inmiddels wijd en zijd bekend vanwege de mooie mural die de gevel siert. De samenwerkende partijen willen doelloosheid voor jongeren omzetten in perspectief. Op het dak maken ze een toekomstbelofte en laten deze vereeuwigen.

Nu de coronamaatregelen voorlopig niet worden versoepeld worstelen pubers steeds meer met het idee niks te kunnen ondernemen en maken ouders zich bezorgd. Hoewel pubers minder risico lopen op een ernstig verloop van een coronabesmetting, heeft de pandemie hun leven op andere manieren aanzienlijk verstoord. Ze missen nu al een jaar lang groepsactiviteiten, sportevenementen, uitgaan, daten of belangrijke overgangsrituelen zoals een diploma-uitreiking of introductieweek. Hun wereld wordt steeds kleiner, terwijl die eigenlijk groter zou moeten worden.

ZOwonen herkent dit maatschappelijk signaal en maakt zich ook zorgen. Dit is een mooie kans om deze jongeren ook eens vanuit een ander perspectief naar de wereld en hun wijk/stad te laten kijken.

De jonge helden verzamelden zich vol goede moed aan de voet van de Van Goyenflat en ontvingen daar de uitrusting om veilig te kunnen abseilen. Voorzien van helm, handschoenen en plastic hoesjes over de schoenen – je wil immers geen voetafdrukken achterlaten op die fraaie mural – ging het vervolgens per lift naar het dak van de Van Goyenflat. Daar aangekomen bleek van boven naar beneden kijken goed voor knikkende knieën. Het is ook niet niks: op de rand van een flatgebouw staan om je aan een touw met gestrekte benen achterover te laten zakken totdat je benen zo’n beetje haaks op de steile wand staan. Want pas dan kan het ‘naar beneden lopen’ beginnen. Vertrouwen in jezelf en de aanwijzingen van de instructeur zijn daarbij van groot belang. En een stukje zelfoverwinning. Maar wie het bij nader inzien toch te eng vond mocht natuurlijk gewoon met de lift naar beneden.

Op het dak moesten de deelnemers twee vragen beantwoorden: hoe ziet mijn toekomst eruit en wat betekent dit voor mij nu en later? Niet eenvoudig te beantwoorden. Die toekomst: eerst maar eens corona achter ons laten en je best doen op school. Wie het abseilen volbracht wist: als ik mijn angst overwin kan ik meer dan ik dacht. En wie het probeerde en toch maar liever niet over de richel stapte weet dat het helemaal niet erg is om toe te geven als je iets niet durft. Want daar is net zoveel lef voor nodig! Maar alle deelnemers waren het er volmondig over eens: dit was een leuke en bloedje spannende activiteit. Want van dat thuis moeten zitten, weinig contact met vrienden en niet kunnen doen wat je het liefst zou willen: daar wordt een jongmens niet vrolijk van.

De activiteit werd niet vooraf aangekondigd om te voorkomen dat er een te grote toeloop van kijkers zou ontstaan.

Over de richel

Cookieinstellingen