Motie van afkeuring voor raadslid tijdens raadsvergadering

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De online vergadering van de gemeenteraad van Sittard-Geleen verliep donderdagavond soepel tot aan de behandeling van agendapunt 15.

Daarin werd het raadsvoorstel 213a onderzoek 213 warmtenet besproken, oftewel het Berenschot onderzoek betreffende het Groene Net.

Tijdens de raadsronde bleek dit punt ook al goed voor de nodige irritatie en wrevel van de kant van met name PVV, SPA en Fractie Klein. In de raadsvergadering was dat donderdagavond zo mogelijk nog meer het geval.

Een amendement van SPA op het raadsvoorstel werd met een ruime meerderheid (31 stemmen tegen, 5 stemmen voor – een raadslid afwezig) verworpen. Het raadsvoorstel zelf werd met een ruime meerderheid aangenomen (30 stemmen voor, 6 stemmen tegen).

Tevens werden er een aantal moties ingediend, die qua toonzetting tekenend waren voor de sfeer van het debat. Fractie Klein diende een motie van treurnis in over burgemeester Hans Verheijen, SPA diende een motie van wantrouwen in over wethouder Pieter Meekels en de PVV diende een motie van wantrouwen in over het Groene Net en wethouder Kim Schmitz.

Ronduit bijzonder was een motie van afkeuring van de Stadspartij, mede ingediend door GOB, CDA en GroenLinks, die was gericht tegen oppositieraadslid Sergio Klein – overigens een oud-lid van de Stadspartij. Het indienen van een motie van afkeuring tegen een ander raadslid komt maar sporadisch voor. Mocht die motie worden aangenomen, dan betekent dat niet dat Klein moet opstappen als raadslid, maar wel dat zijn gedrag en inbreng door een raadsmeerderheid duidelijk worden afgekeurd. De motie heeft dus enkel symbolische betekenis.

Aangezien het in de vier moties over personen gaat moet er hoofdelijk en anoniem worden gestemd. Omdat dat online niet kan ontvangen alle raadsleden vandaag stembiljetten waarop ze per motie hun stem kunnen uitbrengen. De ingevulde stembiljetten moeten worden ingeleverd bij het gemeentehuis in Geleen, waar een stembureau – bestaande uit drie door de raadsvoorzitter aan te wijzen raadsleden – de stemmen telt en de uitslag vaststelt. Maandagavond wordt de raadsvergadering online heropend om de uitslag van de stemming bekend te maken. Er mogen geen stemverklaringen worden afgelegd, want daarmee wordt de geheimhouding op de stemming doorbroken.

Cookieinstellingen