De beste wandelroute van het jaar ligt om de hoek

<em>Grensmaas Natura 2000-gebied</em>
Grensmaas Natura 2000-gebied
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Houdt u van wandelen? En maakt u graag lange wandeltochten? Loop dan eens een meerdaagse wandeltocht.

En dat kan hier, dichtbij uw eigen woonplaats! Want speciaal voor liefhebbers van meerdaagse wandeltochten ontwikkelde Rivierpark Maasvallei de Lange afstandswandeling, een grensoverschrijdende 137 kilometer lange tocht die elf gemeenten – waaronder Sittard-Geleen – verbindt. De route voert langs prachtige landschappen en gezellige dorpjes. De wandeling werd in april van dit jaar niet voor niets uitgeroepen tot ‘Beste wandelroute van de Benelux’.

De route kan vanuit Sittard worden gelopen via een speciale aanlooproute. Een lange afstand wandeltocht als deze door het Rivierpark Maasvallei geeft je het gevoel dicht bij huis ver weg te zijn.

Het RivierPark Maasvallei is de naam van het langgerekte landschap tussen Maastricht/Lanaken en Thorn/Kessenich, aan beide oevers van de Maas. De Maas boetseerde eeuwenlang het landschap en kreeg na overstromingen in de jaren 1990 een breder, natuurlijker, veiliger rivierbed. Met bijzondere natuurgebieden tot gevolg, die vlakbij en tussen de historische Maasdorpjes en –stadjes met hun omringende cultuurlandschap liggen, verbonden door het fietsroutenetwerk, wandellussen en de typische fiets- en voetveertjes. En nu dus ook door de Lange Afstandswandeling door beide Limburgen, door 11 Maasgemeenten en door 20 wilde natuurkernen.

De route is volledig bewegwijzerd. Ideale startplaatsen zijn de toegangsdorpen aan beide oevers, zoals Oud-Rekem, Leut, Stokkem, Aldeneik, Kessenich (B) of Itteren, Geulle, Elsloo, Grevenbicht, Roosteren, Stevensweert, Thorn… (NL). Er zijn bovendien aanlooproutes vanuit het station van Maastricht en vanuit de historische kern van Sittard. Struinen langs de Maas wordt afgewisseld met stukken door charmante Maasdorpjes.

Omdat de Maas in dit gebied zo dynamisch kan zwellen en krimpen, werd er bijkomend een droge voetentraject of ‘hoogwateralternatief’ bewegwijzerd, dat zelfs in de natste periodes begaanbaar is. Dat kon de jury van de beste wandelroute van 2021 in de Benelux bijzonder waarderen.

Cookieinstellingen