Heemkunde beleefTuin gaat Heemelrijk Tuin ‘Jupiter’ heten

Foto: HVG

Zaterdag, tijdens NL Doet, onthulden wethouders Andries Houtakkers en Leon Geilen de naam van de in aanleg zijnde Heemkunde beleefTuin.

Dat gebeurde in het bijzijn van leden van Heemkundevereniging Geleen (HVG), vrijwilligers en sponsoren.

De gekozen naam is Heemelrijk Tuin ‘Jupiter’. Een naam waarover is nagedacht, zo blijkt uit de toelichting die door Nic Smeets, lid en medeoprichter van Heemkundevereniging Geleen, na de onthulling van de naam van de 450 vierkante meter grote tuin werd gegeven.

Heemelrijk Tuin ‘Jupiter’
Heem staat natuurlijk voor Heemtuin c.q. Heemkunde etc.
De dubbele ee refereert aan de oude schrijfwijze van Hemel.
Het Hemelrijk is de wijk waarin deze ’tuin’ wordt gerealiseerd.
Het is rijk aan verwijzingen, symbolieken, oude gebruiken, drank en spijs en historie.
De Heemel op Aarde zou je kunnen zeggen.
De Tuin is een bezit van een omheind stukje grond.
Jupiter verwijst uiteraard naar de straatnaam maar eens te meer naar de Romeinse God van de Hemel en Onweer.
De Hemel spreekt voor zich maar het “Onweer” wordt nadrukkelijk uitgebeeld middels de “Kroetwösj”.
Tot slot kun je wel stellen dat er een mooie symboliek wordt aangeduid met “geboorte”, zaaien en oorsprong van levende producten.
Levende gebruiken en diverse thema’s zoals kruidenspiraal in de vorm van het logo en de Dood middels de oude Sarcofaag en het Grafkruis.

Heemelrijk Tuin ‘Jupiter’ werd ontworpen door Nic Smeets van TuinDigitaal Geleen. Op initiatief van de HVG wordt dit project onder begeleiding van Nic Smeets uitgevoerd in samenwerking met Jeroen Klinkers van Klinkers Hoveniersbedrijf Geleen.

Bij de ingang van de tuin herkent u straks het logo van Heemkundevereniging Geleen in gestapelde trottoirtegels, die een kruidenspiraal uitbeelden. De thema’s in de tuin zijn gebaseerd op oude gebruiken zoals de kroedwösj. Er wordt een kranspergola aangelegd en er komt een ‘Limburgse vlaai’ in de vorm van struiken en planten waaraan vruchten groeien die voor de bereiding worden gebruikt. Verder treft u straks in de tuin gewassen en Limburgse fruitrassen aan die worden gebruikt bij het maken van dranken zoals streekbier, wijn en kruidenbitters toegepast en Limburgse fruitrassen. En onder en rond de monumentale lindeboom worden een aantal gezellige zitjes gecreëerd.

Verder krijgen onder andere enkele bijzondere en antieke grafmonumenten en een Romeinse sarcofaag nog een plekje in de tuin.

Er is een werkgroep van vrijwilligers samengesteld die vanaf nu aan het werk gaat. Interesse om bij dit unieke project aan te sluiten? Neem contact op met de coördinator Ad Raven, [email protected].

banner Heemelrijk Tuin Jupiter

Cookieinstellingen