Rechter wijst verzoek van Groene Sporenwolf af

Foto: © Marcel Boreas

De bestuursrechter heeft donderdag het door de Stichting Groene Sporenwolf ingediende verzoek afgewezen om een voorlopige voorziening tegen de omgevingsvergunning voor het kappen van een deel van het Sterrebos.

Bij het besluit van 18 december 2020 hebben provinciale staten van Limburg het inpassingsplan Uitbreiding VDL Nedcar vastgesteld. Het provinciale inpassingsplan strekt tot de uitbreiding van de autofabriek van VDL Nedcar in Born met een tweede productielijn. Het inpassingsplan maakt daarvoor extra bebouwing, vergroting van het huidige bedrijfsterrein in noordelijke, oostelijke en zuidelijke richting en aanpassingen aan de omliggende infrastructuur mogelijk. Bij besluit van 22 december 2020 heeft het college daarvoor onder meer de omgevingsvergunning verleend voor het kappen van bomen en het vellen van houtopstanden langs wegen en lanen in de directe nabijheid van het terrein van VDL Nedcar.

Van de kant van Stichting Groene Sporenwolf wordt aangevoerd dat het nog niet zeker is dat de verwachte uitbreiding van VDL Nedcar wel door zal gaan en dat het daarom niet nodig is om het Sterrebos nu al te gaan kappen. De bestuursrechter wees het verzoek echter af, omdat er van spoedeisendheid geen sprake is. Voor het kappen van de bomen in het Sterrebos is namelijk een ontheffing op gronden van de Wet natuurbescherming voor soortenbescherming nodig. De procedure voor die ontheffing loopt nog wel even.

In het Sterrebos komen dassen voor en die moesten eerst worden verhuisd naar nieuw te plaatsen dassenburchten elders in het Sterrebos. Vervolgens moeten de dassen zes tot acht maanden gewenningstijd krijgen. Pas daarna mag er worden begonnen met het kappen van bomen in het Sterrebos.

Op de zitting heeft het college verklaard dat de mitigerende en compenserende maatregelen ten behoeve van onder meer de das op 7 mei 2021 zijn afgerond en dat geen enkele boom in het Sterrebos voor 8 november 2021 mag worden gekapt.

Cookieinstellingen