Vakschool als mogelijke oplossing voor kloof op arbeidsmarkt

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Vakschool in Parkstad wil mensen gaan opleiden voor beroepen waarvoor in de regio een tekort aan personeel bestaat.

Het gaat dan met name over beroepen in de bouw, techniek, logistiek en ICT.

Onlangs besloot het College van B&W van de gemeente Heerlen om de Vakschool een bedrag van 500.000 euro subsidie te verlenen.

De Vakschool is een vereniging waarin diverse partijen zijn vertegenwoordigd, waaronder Werkgeversservicepunt Parkstad. Andere partijen kunnen lid worden. De focus van De Vakschool is in de eerste plaats Heerlen, maar er bestaan plannen om dit uit te breiden naar de regio. Men wil mensen met een uitkering, jongeren die moeilijk meekomen in het reguliere onderwijs en mensen die nu in hun baan niet op de juiste plek zijn, een beter zicht te geven op passend werk. Er zijn duizenden vacatures in Zuid-Limburg waarvoor bedrijven geen geschikte kandidaten kunnen vinden. Daarnaast zijn er duizenden mensen die geen passend werk kunnen vinden. De Vakschool kan bijdragen aan een betere balans tussen vraag en aanbod van personeel.

De gemeenteraadsfractie van politieke groepering gob wil van het College van B&W van Sittard-Geleen weten of men op de hoogte is van de plannen van de Vakschool in Parkstad en of daarover al contact is geweest met Parkstad. De fractie wil weten of er al stappen zijn gezet die ertoe moeten bijdragen dat het aanbod van technisch personeel groeit en vraagt om een ontwikkelpad op te starten, samen met ondernemerscollectieven en onderwijsinstellingen.

Cookieinstellingen