Augustus is Sint Rosamaand in Sittard

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zoals al eeuwen het geval is staat augustus in Sittard in het teken van de verering van stadspatrones Sint Rosa van Lima.

In de maand augustus vinden op de dinsdagen voorafgaand aan het jaarfeest van Sint Rosa, dat met de Sint Rosaprocessie zijn hoogtepunt kent op de laatste zondag van de maand, een aantal avondmissen plaats bij de Sint Rosakapel.

Vanwege de nu geldende beperkingen heeft het Sint Rosacomité besloten om bij de eerste twee dinsdagavonddiensten (op 3 en 10 augustus) geen publiek toe te laten. De diensten worden uitgezonden middels een livestream via internet.

Na de persconferentie van het kabinet op 13 augustus bekijkt het comité of het mogelijk is om bij de dinsdagavonddiensten van 17 en 24 augustus onder strikte voorwaarden publiek toe te laten. Daarbij moet dan worden gedacht aan het kunnen overleggen van een geldig vaccinatiebewijs of een recent en negatief coronatestbewijs. De vier toegangswegen tot het gebied bij de Sint Rosakapel worden dan met hekken afgezet en van controleposten voorzien.

Afhankelijk van de uitkomst van de persconferentie wordt tevens besloten of de Sint Rosaprocessie op zondag 29 augustus door kan gaan. Als dat mogelijk is wordt het een processie in aangepaste vorm: een doorstroomprocessie. Daarbij wordt niet stilgestaan bij de kapel, want er is ditmaal geen lof maar wel de gelegenheid tot het brengen van eer aan het Allerheiligste. Daarna wordt er doorgelopen om de kapel heen en gaat het terug naar Markt.

De processiegangers trekken ditmaal in een enkele rij mee in de processie. Het processiecomité ziet erop toe dat men onderling anderhalve meter afstand van elkaar bewaart.

Muziekkorpsen en mannenkoor Si-Tard trekken ditmaal niet mee, maar staan langs de processieroute opgesteld:

  • Fanfare St. Jan bij het klooster van de zusters Karmelietessen
  • Harmonie St. Joseph in de kogelvanger
  • Philharmonie Sittard op het grasveld tegenover de St.-Rosakapel
  • Mannenkoor Sittard in de Duuster Gats

Stadsschutterij St. Rosa loopt voorop en neemt dan hun plaatsen in naast elke voetval.

Het Sint Rosacomité verzoekt inwoners van de stad, die niet meelopen in de processie, uitdrukkelijk om niet langs de route te gaan staan. Deelnemen aan de processie wordt uiteraard op prijs gesteld.

Cookieinstellingen