Raadsfractie CDA stelt vragen over Rabo SmartBuildswoningen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 2 juli jongstleden maakte Rabobank bekend de woningnood aan te willen gaan pakken door het bouwen van 12.000 tijdelijke huurwoningen in grote en middelgrote gemeenten.

Indien een gemeente grond aanwijst wil de bank de appartementen, met een huurprijs van 753 euro tot maximaal 1000 euro per maand, in acht tot vijftien maanden neerzetten.

De coöperatieve bank zegt met de bouwplannen gehoor te geven aan een oproep van de leden om iets te doen aan de grote woningnood in het land. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer: “Overal waar ik kwam, hoorde ik: ‘Er is geen aanbod om te kopen of huren. Ik woon te krap, ik moet bij mijn ouders blijven wonen.’ Er wordt vaak gedacht dat de woningnood zich alleen in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag voordoet. Maar dit hoorde je in het hele land in onze ledenraden.”

Rabobank zegt momenteel met ‘een tiental middelgrote tot grote gemeenten’ in gesprek te zijn. De eerste bouwlocaties hoopt de bank binnenkort al bekend te maken. De zogenoemde Rabo SmartBuildswoningen kunnen in acht tot vijftien maanden worden neergezet, op grond waar de gemeente eigenaar van blijft.

De bedoeling is om de woningen voor minimaal vijftien jaar te verhuren. Na deze periode kunnen de fabriekshuizen, die een halve eeuw meekunnen, langer blijven staan of verplaatst worden. De woningen zijn na vijftig jaar volledig te recyclen, belooft Rabobank.

De CDA-fractie vraagt regelmatig aandacht voor de behoefte aan de juiste woning in Sittard-Geleen. Hierbij zijn ook de mogelijkheden tot tijdelijke woonbestemming aangedragen. Het voordeel is dat deze woningen vrij snel gerealiseerd kunnen worden en in hetzelfde tempo weer uit de markt gehaald kunnen worden, zo ook met deze Rabo SmartBuildswoningen. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er in Sittard-Geleen geen woningtekort is maar er wel degelijk sprake is van een zekere mismatch tussen de verschillende segmenten ofwel “de verkeerde mensen wonen in de verkeerde huizen” met als gevolg dat de zo gewenste doorstroom van starters- en huurwoningen naar levensloopbestendige woningen niet op gang komt.

Hoe snel de 12.000 huurwoningen er zullen zijn, durft Rabobank niet te zeggen. “Het hangt af van de gemeentes. De procedures voor tijdelijke bouw zijn korter, maar gaan natuurlijk niet opeens twintig keer sneller” aldus Rabobank.

Naar aanleiding van dit voornemen van de Rabobank heeft de gemeenteraadsfractie van het CDA bij monde van raadslid Jos Schlössels het College van B&W gevraagd of het op de hoogte is van het plan van de Rabobank en wat men daarvan vindt. Verder vraagt de fractie of er – in relatie tot de forse vraag naar (sociale) huurwoningen – nog locaties in onze gemeente voorhanden zijn die voor dit plan geschikt (te maken) zijn en of het College bereid is om met Rabobank in gesprek te gaan om eventuele mogelijkheden te bespreken.

Cookieinstellingen