Stand van zaken bestrijding eikenprocessierups door gemeente

Ook in 2021 besteedt de gemeente weer veel aandacht aan de bestrijding van de eikenprocessierups (EPR), die zich ontwikkelt tot de eikenprocessievlinder, een nachtvlinder.

Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien. De vlinder is voornamelijk bekend vanwege de rups. De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De rups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd.

Europese subsidie LIFE-project voor Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen heeft als enige gemeente in Nederland subsidie ontvangen voor deelname aan het Europese LIFE-project. Zij subsidiëren o.a. proeflocaties waar natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden aangetrokken. Er zijn locaties waar mezen en een keversoort, de grote poppenrover, worden bestudeerd. Maar er worden ook proefveldjes ingezaaid om de aanwezigheid van sluipwespen en sluipvliegen te stimuleren. Zij leggen namelijk hun eitjes in de rupsen, waarna de larven de rupsen van binnenuit opeten. Op deze manier wordt geprobeerd om de EPR op een natuurlijke manier onder controle te houden.

Op de website van de gemeente is het tijdspad te volgen in welke fase de bestrijding van de EPR zich bevindt. Die fasen hangen samen met de ontwikkelingsstadia die de EPR doormaakt. Het bespuiten van eikenbomen met een natuurlijk bestrijdingsmiddel werd begin juni afgerond.

De feromoonvallen hangen in de bomen sinds begin juli. Op 19 juli zijn de eerste eikenprocessievlinders aangetroffen in de vallen in Sittard-Geleen en Heerlen. In Grevenbicht, bij de Maas, is een lichtval opgehangen. Met behulp van deze val wordt onderzocht of de vlinders uit het gebied van de Maas in België invloed hebben op de eikenprocessierups in Nederland. Nu de verpopping van rups naar vlinder heeft plaatsgevonden, zijn er nog maar weinig meldingen over eikenprocessierupsen en nesten. Een nest verdwijnt uiteraard niet met de verpopping, dus een melding is nog altijd mogelijk.

Het aantal meldingen was dit jaar relatief laag. Bij een paar meldingen betrof het geen eikenprocessierups maar een spinselmot of andere rups. De bomen waar daadwerkelijk eikenprocessierupsen zijn gevonden, waren onbespoten bomen omdat ze niet ingetekend waren op het overzicht. De komende weken worden de 15 feromoonvallen gecontroleerd en het aantal vlinders gerapporteerd. Daarna worden de overzichten geactualiseerd.

Meer informatie op Sittard-Geleen.nl
https://www.sittard-geleen.nl/Inwoners/Actueel/Nieuws_en_persberichten/Mei_2021/Bestrijding_eikenprocessierups_hoe_doen_wij_dat

Cookieinstellingen