Alliantie: “Werkgelegenheid MAA veel lager dan beweerd”

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De werkgelegenheidsbetekenis van Maastricht Aachen Airport (MAA), waarmee het onlangs afgetreden College van GS van Limburg de afgelopen jaren mee naar buiten trad, is steevast zwaar overschat.

Dat is de conclusie uit het recent afgesloten onderzoek door de Alliantie Tegen Uitbreiding MAA.

Integriteitscommissie Universiteit verwijt onderzoeksbureau bedenkelijk gedrag

De Alliantie heeft de onderzoeken van E’til, Ecorys en Erasmus UPT doorgelicht. Geen van de bureaus was bereid afdoende inzicht te geven in de lijst van bedrijven, waarvan werkgelegenheid aan MAA is toegeschreven. E’til en Erasmus gaven wel inzicht in de gehanteerde methodologie, maar die blijkt ondeugdelijk. Verificatie van de aan MAA toegeschreven werkgelegenheid per bedrijf ontbreekt. Alle drie komen tot uitkomsten die aanzienlijk te hoog zijn. Vooral geldt dat voor de cijfers van Ecorys en Erasmus UPT.

Erasmus UPT gekapitteld

Erasmus Universiteit Rotterdam beschikt over een Integriteitscommissie. De door de Alliantie ingediende klacht over het onderzoek van Erasmus UPT leidt tot een spijkerharde uitspraak. De Integriteitscommissie verwijt de onderzoekers ‘bedenkelijk gedrag’, ‘een niet toereikende institutionele onderzoekscultuur zonder duidelijke organisatorische processen om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen’, en ‘onvoldoende naleving van 4 van de 5 principes van integer wetenschappelijk onderzoek (te weten transparantie, zorgvuldigheid, onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid)’.

De door Erasmus UPT aangevoerde beperkte budgettaire ruimte voor het onderzoek accepteert de Integriteitscommissie niet als excuus: daarover had moeten zijn nagedacht vóór acceptatie van de opdracht. De commissie meent dat er in de relatie met de opdrachtgever sprake is van de schijn van belangenverstrengeling en bepleit organisatorische ingrepen bij Erasmus UPT.

Ecorys kent geen integriteitscommissie. Het Ecorys-onderzoek verdient in de ogen van de Alliantie Tegen Uitbreiding MAA een vergelijkbare veroordeling.

Rol van de opdrachtgever

Het onlangs afgetreden College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg was, hetzij rechtstreeks hetzij via zijn deelneming MAA BV, de opdrachtgever voor het onderzoek naar de werkgelegenheid. Bij gebrek aan budget voor echt onderzoek heeft Erasmus UPT werkgelegenheidscijfers aangeleverd en die door MAA laten controleren. MAA heeft er als direct belanghebbende met droge ogen aan meegewerkt dat de Luchtvrachtmonitor voor MAA opgeblazen werkgelegenheidscijfers bevat.

Volgens de Alliantie heeft het Provinciaal Bestuur van Limburg vervolgens de veel te hoge cijfers gebruikt om de Eerste en Tweede Kamer op het verkeerde been te zetten in de discussie over invoering van een luchtvrachttaks. Willens en wetens, want die cijfers waren ruim tweemaal zo hoog als de werkgelegenheidscijfers die GS jaarlijks zelf aan Provinciale Staten presenteert in de Voortgangsrapportages MAA.

Eigen onderzoek Alliantie: niet meer dan 700 – 900 werkzame personen

De Alliantie Tegen Uitbreiding MAA heeft zelf ook onderzoek gedaan naar het aantalop MAA werkzame personen en kwam daarbij op veel lagere werkgelegenheidscijfers uit. Erasmus UPT kwam aanvankelijk tot 3300 werkzame personen alleen voor de luchtvracht (eerst bijgesteld tot 2835 en later, vanwege het dreigen met een klacht door de Alliantie, tot 1741), Ecorys tot 1760 regionaal (plus 720 landelijk) en E’til tot een aantal werkzame personen van 1571.

De Alliantie komt op basis van eigen empirisch onderzoek tot een maximum van tussen de 700 en 900 werkzame personen. Bij sluiting van MAA zou daarvan volgens de Alliantie hooguit de helft werkloos worden. “Dat aantal rechtvaardigt op geen enkele wijze de enorme bedragen aan gemeenschapsgeld die jaarlijks worden besteed om MAA in stand te houden,” zo concludeert de Alliantie.

Bron: persbericht Alliantie tegen Uitbreiding MAA

Cookieinstellingen