Orgelconcerten in kerk Vrangendael in Sittard

Foto: SGN

Tien jaar geleden vond een ingrijpende restauratie plaats van het barokorgel in de kerk van Vrangendael/Sittard (Hemelsley 240).

Sindsdien heeft dit orgel een vaste plek gekregen in het programma van het Orgelfestival Limburg dat elk jaar in de zomermaanden wordt gehouden.

In de loop van deze jaren heeft het orgel de aandacht getrokken van tal van bespelers, onder wie provinciaal en landelijk bekende toetsenisten. De mogelijkheden van dit relatief klein instrument heeft ook vele toehoorders van dichtbij en veraf bekoord vanwege zijn unieke klankkleur. Ook dit jaar is er een programma voorzien, waarbij gerenommeerde organisten zullen aantreden.

Concertagenda

Op zondag 8 augustus vindt in de kerk in de wijk Vrangendael in Sittard het slotconcert van het Orgelfestival Limburg 2021 plaats. Organist is Pieter Dirksen. Hij wordt vergezeld door Quirine van Hoek op barokviool. Dirksen geniet nationale en internationale bekendheid als clavecymbelbespeler en organist, en is een groot kenner van de barokmuziek, in het bijzonder van J.P. Sweelinck. Het concert begint om 16:00 uur.

Op 11 september wordt in het kader van de Nationale Orgeldag/Open Monumentendag een drietal optredens verzorgd door jonge orgelbespelers onder de titel Leermo(nu)menten op ons orgel. Om 12:00 uur treedt Liene Madern in Vrangendael op; zij zal haar passie voor dit instrument laten ervaren. Het Salviuskerkje in Limbricht is de tweede locatie met een bijzonder orgel; daar zullen Luc Ponet (leraar) en Marie Petit (leerling) hun muzikale enthousiasme overbrengen. Dat concert begint om 13:30 uur. Afsluitend is er een concert in de Augustinuskerk in Geleen met bespeling door Tjeu Zijen (leraar) en Luciano Meloni (leerling). Aanvang: 15:00 uur. Dit alles is een gezamenlijke activiteit van de Orgelkringen van de drie betreffende kerken. De tijdstippen zijn zodanig gekozen dat u in de gelegenheid bent alle drie de bespelingen bij te wonen, om zo het verschil in karakter en klankkleur van de drie totaal verschillende instrumenten te ervaren.

Op 27 november verzorgt Ton Koopman een Adventsconcert op het orgel in de kerk in Vrangendael. Koopman is zonder twijfel de nu meest bekende vertegenwoordiger van de barokmuziek. Als bespeler en dirigent heeft hij in binnen- en buitenland zijn sporen meer dan verdiend. Het Adventsconcert begint om 19:00 uur.

De organisatie nodigt u van harte uit om een of meer van deze concerten bij te wonen. Voor alle concerten geldt dat de toegang gratis is. Een vrije gave wordt vanzelfsprekend zeer gewaardeerd.

De concerten zullen doorgang vinden onder de dan geldende coronamaatregelen.

Cookieinstellingen