Honderd kinderen genoten van Star Wars weekenden

Foto: Petje af Zuid-Limburg

De door Petje af Zuid-Limburg georganiseerde Star Wars weekenden bij Plinthos zijn een groot succes geworden.

In totaal namen 100 kinderen deel aan een van de twee spannende en tot de verbeelding sprekende weekenden.

Voor sommige kinderen kwam er een droom uit want ze konden op de foto met echte Stormtroopers, Darth Vader en Kylo Ren én er kon met lightsabers worden geduelleerd met de twee schurken van de Dark Side uit de bekende films en series.

De dankbare quotes van kinderen vlogen de organisatoren om de oren. Lotus (12) die zegt: “Ik heb heel veel met de ruimte en dit is echt mega vet om mee te maken”. Dit meisje gaf overigens uit het niets, onvoorbereid en voor het eerst zelf een presentatie over de ruimte aan de aanwezige kinderen. Dit was voor de leiding een van de vele hoogtepuntjes. Een ouder gaf aan dat hun kind autistisch is en absoluut niet naar een gewoon kamp wil gaan. Omdat hij een enorme fan is van Star Wars wilde hij dit voor geen goud missen.

“De films en series bevatten uitstekende levenslessen” aldus organisator en locatiemanager Michel van Dijke. “Star Wars draait om de strijd tussen goed en kwaad. Ook zie je krachtige vrouwen en vrouwelijk leiderschap. De les van bijvoorbeeld Yoda (klein groen personage uit Star Wars) is dat je je niet zo moet focussen op uiterlijk. Een andere belangrijke spreuk van Yoda gaat over hoe angst tot boosheid, haat en lijden leidt. Kortom perfecte voorbeelden om de kinderen kennis van te laten nemen. We gebruiken Star Wars als een soort sleutel om het leven te begrijpen.”

In de twee weekenden die zich afspeelden bij de voormalige steenfabriek Plinthos aan de rand van Geleen maakten de kinderen kennis met sterrenkundige Ernest Roelofs van Galileo Limburg die hen een keer live en een keer via Zoom vertelde over het heelal en de ruimte. Er was ook een Freerun parcours uitgestippeld. Mieke van Wersch gaf ’s ochtends een les Yoga/Force. Mad Science gaf een presentatie over ruimtetechnologie en over het maken van laserstralen. Star Wars speelt zich af in de ruimte, met ruimteschepen en andere planeten. In de ruimte is het heel erg koud en met behulp van supercool droogijs werd duidelijk gemaakt dat leven in de ruimte voor ons helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Uiteraard kregen de kinderen ook les in The Force en een training in het gebruik van lichtzwaarden. En om het helemaal compleet te maken waren er ook geheel in stijl verkleed leden van het Dutch and Belgian Garrison aanwezig, de Nederlands en Belgische Star Wars kostuumvereniging.

star wars weekend petje af zuid-limburg 2 jedi in opleiding
Jedi in opleiding

Of dit volgend jaar een vervolg krijgt? “Als het aan mij ligt zeer zeker, want dit was zoals de kinderen zelf aangaven meer dan geslaagd”. Toen de kinderen naar huis gingen werden ze net als in Disney uitgezwaaid door de karakters van Star Wars en de leiding van Petje af.

Stichting Petje af Zuid-Limburg is doorgaans op woensdagmiddag en op zondagen aanvullend onderwijs voor jonge kinderen van 10 tot en met 14 jaar. Bij Petje af leren kinderen niet uit boeken maar vooral in de praktijk.

Cookieinstellingen