Tassenwinkel Pfennings in Sittard sluit eind deze maand de deuren

Foto: SGN

De 75-jarige Mariëtte Pfennings uit Sittard verkoopt al haar hele leven tassen, riemen, portemonnees en accessoires.

Mariëtte Pfennings voor een meer dan levensgrote foto van haar vader in haar winkel – Foto: © Marion Willemsen

Haar vader, Ernest Pfennings, opende in 1943 op de Limbrichterstraat 30 in Sittard zijn eerste winkel, in 1947 gevolgd door een tweede zaak op diezelfde Limbrichterstraat op nummer 67. Pa deed de inkoop voor beide zaken, die later werden gerund door zijn dochters Ciel (op nummer 30) en Mariëtte (op nummer 67). Er was ook nog een tassenwinkel in Kerkrade en eerder een in Heerlen. De zaak op nummer 30 (naast café De Kup) is al vele jaren geleden gesloten, maar Mariëtte ging door met haar winkel op nummer 67.

Je loopt er vanuit de Brandstraat zo tegenaan en de meeste bezoekers van het Sittardse centrum weten niet beter dan dat daar ‘die tassenwinkel’ ligt. Grootmoeders, moeders en dochters, vele generaties Sittardenaren kochten hun tassen in een van de winkels van Pfennings.

Maar zoals uiteindelijk aan alles komt ook daar nu een einde aan: eind deze maand gaat de winkel voorgoed dicht.

Eigenlijk had ze al tien jaar eerder willen stoppen, maar de winkel en vooral het contact met haar klanten waren haar te lief. En dus besloot Mariëtte de winkel te openen op dagen dat zij daar zin in had. Trouwe klanten bleven ondanks de grillige openingstijden de weg naar de winkel vinden en brachten er vaak uren door met gezellig bijkletsen. De winkel was de laatste jaren vooral de plek om sociale contacten te onderhouden, minstens zo belangrijk als de verkoop van tassen. Maar nu is het goed geweest. De mobiliteit van Mariëtte neemt af en daardoor ziet ze zich met pijn in het hart gedwongen om haar tassenwinkel te sluiten.

Vooruitlopend daarop vindt er nu een grote opheffingsuitverkoop plaats. Mariëtte staat daarbij zelf niet in de winkel, dat is voor haar fysiek niet vol te houden, maar ze krijgt hulp van haar nicht Claudia, vrienden en buurtgenoten. Alles moet weg. Koopjesjagers die met een niet te versmaden korting graag een kwalitatief goede tas willen kopen kunnen dus nog deze maand hun slag slaan.

Met het sluiten van de tassenwinkel van Mariëtte verliest het winkelhart van Sittard weer een stukje eigenheid. En dat stemt veel klanten en oudere Sittardenaren een tikkeltje melancholiek.

Cookieinstellingen