Voetveer ’t Veerke vaart op zijn vroegst pas komend voorjaar weer

<em>Hardnekkige zandbankvorming in de Maas</em>
Hardnekkige zandbankvorming in de Maas
Foto: SGN

Slecht nieuws voor wandelaars en fietsers die voor hun wandel- en fietstochten graag gebruik maken van voetgangers- en fietsersveer ’t Veerke tussen Grevenbicht en Rotem.

Het veerpontje komt dit jaar niet meer in de vaart om mensen over te zetten van de Belgische naar de Nederlandse Maasoever of andersom. Daarvoor blijkt de zandbankvorming in de Maas ter hoogte van de oversteekplaats te hardnekkig te zijn. Afgelopen weken is er volop zand uit de rivier gehaald, maar de zandbank groeit telkens opnieuw aan omdat de rivier nog altijd veel zand meevoert. Dat zand spoelde tijdens de extreme regenval in juli via de beken de rivier in en belet ’t Veerke al weer enkele weken om dienst te doen. Het veer zou normaliter tot eind oktober hebben gevaren, maar inmiddels is besloten om de veerdienst dit jaar voor gezien te houden. (Lees verder onder de foto.)

zandbank maas grevenbicht 1
Zandbank in de Maas bij Grevenbicht

Fietsers die een rondje langs de Nederlandse en de Belgische Maasoevers willen ondernemen kunnen nu enkel oversteken via de Pater Sangersbrug in Maaseik of via het eergisteren weer in de vaart genomen veer tussen Berg aan de Maas en Meeswijk/Stokkem.

Even ten zuiden van de oversteekplek, waar momenteel ook wordt gewerkt aan de aanpassing van toegang naar en vanaf de aanlegsteiger van ’t Veerke, is een zandstrand langs de Nederlandse oever van de Maas ontstaan, waar in het verleden enkel grind en Maaskeien lagen.

Zandstrand maas grevenbicht
Zandstrand langs de Maas bij Grevenbicht
Cookieinstellingen