Carlo Stevens – leeuwentemmer uit Helmond

Foto: SGN

De naam Asor doet bij menig Sittardenaar waarschijnlijk eerder een belletje rinkelen dan de naam Karel Stevens.

En toch was Karel Stevens (1904-1975), oudste zoon van een Helmondse slager, net als Asor, een tijdje wereldnieuws. Onder de artiestennaam Carlo Stevens verwierf hij naam en faam als internationaal bekende leeuwentemmer, dierentrainer, stuntman én acteur. Hij werkte bij verschillende Europese circussen en speelde mee in de Amerikaanse speelfilm ‘Quo Vadis’. Wereldberoemd werd hij echter pas op 28 augustus 1938 toen op Sint Rosazondag zijn leeuwen ontsnapten in de binnenstad van Sittard. De leeuw Asor liep de Sint Michielskerk binnen, waar op dat moment de H.Mis gaande was. Het incident haalde de wereldpers.

Heemkundekring Helmont is in het leven van Karel Stevens gedoken. Dit resulteerde in het boekwerkje ‘Carlo Stevens, avonturier, waaghals en levensgenieter’. Het eerste exemplaar zal tijdens de opening van een aan Karel Stevens en zijn leeuw gewijde expositie op 19 september worden uitgereikt aan familie van Karel. Het boekje is verkrijgbaar in boekhandel ‘De Ganzenveer’, de Primera in winkelcentrum De Bus, tijdens de expositie en via [email protected] De (leeuwen)prijs is 6 euro excl. eventuele verzendkosten. De expositie duurt tot 1 november 2021 en is te zien in de Elzas Passage 4 in Helmond.

Ook leuk om in dit verband te weten is dat onlangs van de hand van auteur Karl B. von Ratheimschrijft uit Selfkant het boek ‘Asor de Leeuw’ is verschenen, waarin de auteur na al die jaren nagaat wat er werkelijk gebeurd is, wie er allemaal bij betrokken waren, hoe was de situatie toentertijd was en wat tijdgetuigen zich nog kunnen herinneren. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Krings.

Reacties