In Limburg momenteel 22 klassen thuis in quarantaine

Foto: P. Coenen (Own work) [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons / CC0

Ook in het zuiden van Nederland zitten na de eerste schoolweek alweer tientallen klassen thuis in quarantaine.

Van grote besmettingsclusters is voor zover bekend geen sprake. Uit voorzorg moeten in het basisonderwijs nog steeds klassen naar huis worden gestuurd als een leerling of leerkracht positief test op het coronavirus. Uit een rondgang van het ANP blijkt dat ook in de vakantieregio Zuid weer volop te gebeuren.

Coronabesmettingen in scholen Brabant

In de drie Brabantse GGD-regio’s zijn na een week op 69 basisscholen besmettingen geconstateerd. De GGD in regio Hart voor Brabant, waar onder meer Den Bosch en Tilburg onder vallen, heeft 33 meldingen gekregen. Hoeveel daarvan precies in quarantaine zijn, weet de GGD niet, want het is niet altijd nodig, zegt de GGD. Wie gevaccineerd is of recent een coronabesmetting doormaakte, hoeft niet in quarantaine. Op basisscholen zijn veruit de meeste kinderen echter niet gevaccineerd, want dat mag pas vanaf 12 jaar.

In West-Brabant heeft de gezondheidsdienst 23 scholen geadviseerd om klassen in quarantaine te laten gaan. In de meeste gevallen gaat het om één klas. Op enkele scholen zitten meerdere klassen thuis. Van actieve clusters van besmettingen is momenteel geen sprake, voegt de GGD eraan toe. Dat geldt ook voor de regio Zuidoost-Brabant, rond Eindhoven. Daar moesten dertien klassen in quarantaine.

Coronabesmettingen in scholen Limburg

De GGD-afdelingen in Limburg melden lagere aantallen: in Limburg-Noord gingen zeventien klassen in quarantaine, plus acht groepen van kinderdagverblijven. In het zuiden van Limburg werden slechts vijf klassen naar huis gestuurd.

Coronabesmettingen in scholen Zeeland

In Zeeland zijn in de afgelopen week op 25 basisscholen en middelbare scholen coronabesmettingen geconstateerd. Het gaat om 28 leerlingen en drie docenten. Achttien scholen hebben het advies gekregen om groepen in quarantaine te laten gaan, laat de Zeeuwse GGD weten.

Coronabesmettingen in het onderwijs in heel Nederland

Het beeld is vergelijkbaar met dat in de rest van het land. Vorige week werd al duidelijk dat het onderwijs direct weer een belangrijke verspreidingsplek is geworden voor het coronavirus. Uit RIVM-cijfers bleek toen dat van de besmettingen waarvan de vermoedelijke plaats van besmetting is achterhaald, een op de acht coronagevallen (12,5 procent) gebeurde in het onderwijs of op de kinderopvang. Het ministerie van Onderwijs liet weten dat een dergelijke stijging al werd verwacht.

Reacties