Kleesj-parafernalia gezocht voor permanente expo in Hilton Sittard

<em>Van kapel tot studiezaal tot hotelbar</em>
Van kapel tot studiezaal tot hotelbar
Foto: SGN

Waar vroeger de studiezaal was is binnenkort hotelbar Bisco en waar menigeen zijn eerste Franse les kreeg kun je straks dineren in restaurant The College.

Oud-leerlingen van het voormalige Bisschoppelijk College St. Jozef in Sittard zullen beslist de studiezaal en wellicht ook enkele andere kamers van het gebouw aan de Parklaan nog wel herkennen uit de tijd dat ze er zelf op school zaten.

Het markante gebouw, waar veel al wat oudere Sittardenaren – maar ook veel mensen uit de omgeving van Sittard – naar het gymnasium, de HBS en later ook het atheneum en havo gingen ondergaat na jaren leegstand van binnen een ingrijpende transformatie tot Hilton Double Tree hotel. Al maandenlang is het er een komen en gaan van slopers, gevolgd door bouwers, timmerlieden, elektriciens, installateurs, stucadoors en schilderlieden. Onderhand is het punt aangebroken dat de inrichters aan bod komen. (Lees verder onder de foto.)

hilton gang op eerste verdieping
Een gang op de eerste verdieping.

“Eind oktober gaan we proef draaien, zodat we alles goed kunnen afstemmen en waar nodig nog zaken kunnen corrigeren,” zegt Martin Hendrickx, eigenaar van Black Label Hotels, tevens exploitant van Hotel Merici en binnenkort dus ook van het nieuwe Hilton hotel, waar Daniëlle Jongenburger als manager aan de slag gaat.

“Het wordt een spannend hotel,” zo zegt hij. Daarmee doelt hij op de vele oude stijlelementen die in het gebouw behouden zijn gebleven. De terrazzovloeren, de gekleurde bakstenen ornamenten, glas-in-loodramen, trappartijen, sluip-door gangetjes en allerlei andere accenten die het hotel een uniek karakter geven. Bijna geen enkele hotelkamer is gelijk aan een andere. Het voordeel van nieuwbouw is dat je alles kunt standaardiseren, bij het omtoveren van een gebouw als dat van het voormalige Kleesj is zowat elke van de 90 kamers maatwerk. Kamers met onverwachte hoekjes, een enkele zelfs met een vide. De ene kamer met een badkamer met toilet en douche, de andere kamer met een riant rond bubbelbad en een kamer en suite.

Gezocht: Kleesj parafernalia

Om te benadrukken dat het Sittardse Hilton Double Tree in een oud schoolgebouw is ondergebracht wil Martin Hendricks in een leeshoekje bij de bar een vitrine plaatsen met allerlei oude Kleesj-parafernalia. Denk daarbij aan foto’s (bijvoorbeeld van de muurschilderingen uit WOII op de muren van de gesloopte gymzaal), jaarboeken, schoolkranten (wie heeft er nog een oude Feniks of Bisco thuisliggen?) en nog ouder: een Kleesj-pet. Of misschien een van de kostuums waarin de Wuilese van ’t Kleesj meeliepen in de carnavalsoptocht. Ook publicaties en artikelen over het voormalige Bisschoppelijke College zijn welkom en krijgen er straks een prominent plekje.

Kortom: heeft u nog oude Kleesj-spullen die u ter beschikking wil stellen aan de permanente expositie in het voormalige Kleesj aan de Parklaan? Stuur dan even een berichtje aan [email protected].

hilton kamer met vide
Een kamer met vide.
Cookieinstellingen