Het Limburgs Landschap organiseert erfgoedweekend Kasteelpark Elsloo

Foto: © Stichting het Limburgs Landschap, Luuk Daamen

Sinds de aankoop van kasteel Elsloo en het bijbehorende park met het hellingbos heeft Het Limburgs Landschap veel werk verzet.

De stichting heeft onder andere het theehuis kunnen herbouwen, de IVN-tuin heringericht en onlangs is de bijzondere wapenkamer van het kasteel gerestaureerd. Daarnaast heeft kasteelpark Elsloo door haar rijke geschiedenis veel meer te bieden, zoals de verstopte watermolen in het kasteel. Tijdens het Erfgoedweekend op zondag 10 oktober kunnen bezoekers het gehele kasteelpark Elsloo beleven.

Kasteelpark Elsloo

Kasteelpark Elsloo ligt aan de voet van de Maasberg en hoort echt bij Elsloo, het dorp is heel betrokken en is op veel momenten zelfs de redding van het kasteelpark geweest. Het kasteelpark is sinds 2014 door de gemeente Stein toevertrouwd aan Het Limburgs Landschap. Hoewel er een 14e eeuwse oorsprong is, zijn er vrijwel geen herinneringen meer aan die tijd. Het landschap werd door economische veranderingen en door opeenvolgende smaakverschillen van de eigenaren steeds aangepast. De huidige historische buitenplaats laat vooral de ontwikkelingen zien vanaf 1832 tot 1935. Maar er is ondertussen veel gebeurd. Hoogstamboomgaarden op de plateaus verdwenen, er kwam een zwembadcomplex, tennisbanen en een hertenwei. Die zijn allemaal weer verdwenen om het kasteelpark te kunnen herstellen. In vroegere tijden was dit kasteelpark afgesloten voor de streekbewoners. Alleen de eigenaren van het kasteel en hun bezoekers hadden toegang tot het park. In de toekomst wil Het Limburgs Landschap de historie van het kasteelpark weer beleefbaar maken, maar nu voor alle bezoekers.

Aanmelden erfgoedweekend Elsloo

Tijdens het erfgoedweekend op zondag 10 oktober kunnen bezoekers het gehele kasteelpark Elsloo beleven en de geschiedenis ontdekken. Om iedereen op een veilige manier de schoonheid van het kasteel en kasteelpark Elsloo te laten zien, is het noodzakelijk dat bezoekers een tijdslot reserveren via www.limburgs-landschap.nl/elsloo. Voor een bezoek aan het kasteel dienen bezoekers een coronabewijs in de CoronaCheck-app te laten zien.

Reacties