Schadeherstel aan Maas gaat duren tot in december

<em>Maas bij Berg aan de Maas op 16 juli 2021</em>
Maas bij Berg aan de Maas op 16 juli 2021
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Tijdens de extreem hoge waterstand in de Maas van medio juli zijn op diverse plekken in de bodem van de rivier diepe stroomkuilen ontstaan.

Het hard stromende water heeft op sommige plekken tot wel tien meter diepte gaten doen ontstaan. Om te voorkomen dat hierdoor de oevers instabiel worden moeten de gaten worden opgevuld. Verder zijn op verschillende plaatsen de oevers beschadigd en ook die moeten worden hersteld.

Voor de reparaties is in totaal ruim 140 kubieke meter materiaal nodig: 30m3 toutvenant (mengsel van zand en grind), 32m3 silex en 80m3 Ardenner Grès. Samen goed voor een gewicht van zo’n 250.000 ton.

De locaties van de beschadigde oevers zijn: Geulle aan de Maas, Meers, Maasband, Urmond, Berg aan de Maas, Nattenhoven, Grevenbicht en Visserweert. Tussen de buurtschap Kokkelert en de brug naar Maaseik is de rivieroever ook geërodeerd door het hoogwater. Ook hier wordt de oever hersteld en daar waar nodig voorzien van nieuwe oeverbescherming. Verwacht wordt dat de werkzaamheden in december kunnen worden afgerond.

Veerpont Berg aan de Maas-Meeswijk

Van 25 oktober tot en met 19 november worden de diepe erosiekuilen en de oevers bij Berg aan de Maas hersteld. De veerpont tussen Berg en Meeswijk wordt gedurende de werkzaamheden uit de vaart genomen, autoverkeer zal gedurende die tijd weer moeten omrijden via Stein of Maaseik. Voor fietsers – en dan vooral voor scholieren – wordt bekeken of er bussen kunnen worden ingezet.

veer berg-meeswijk extreem hoge Maas juli 2021 1
De Maas bij Berg aan de Maas op vrijdagmiddag 16 juli 2021.
Cookieinstellingen