‘Beter Plan voor de Schwienswei’ derde optie voor ESCS-terrein

Foto: SGN

Woensdagavond werd in zalencentrum De Oase in Sittard door bureau Verbeek de Natuur- en Landschapsvisie gepresenteerd voor het voormalige ESCS-terrein in Sittard.

Daarin werden voor de invulling van het gebied in eerste instantie twee denkrichtingen gepresenteerd: die van natuur, cultuur, rust en ruimte en die van natuur en landschap met intensiever gebruik. Die laatste, zo gaf wethouder Meekels aan, heeft de voorkeur van het College van B&W, omdat daarmee de mogelijkheid tot behoud van een zwemvoorziening in Sittard openblijft als een derde partij mogelijkheden ziet om het zwembad te exploiteren, al dan niet in combinatie met andere in het gebied te ontplooien activiteiten.

En dat is niet wat actiegroep Wij Schwienswei graag zou willen zien, omdat die denkrichting de mogelijkheid openlaat voor realisatie van het plan van projectontwikkelaar SmartProperty om er een eco-leisurepark met vakantiewoningen te vestigen. De actiegroep is daar fel tegenstander van. Daarom presenteerde de actiegroep tijdens de goed bezochte bijeenkomst een derde denkrichting, die neerkomt op een tussenvariant tussen de beide denkrichtingen. Het door Wij Schwienswei gepresenteerde ‘Beter Plan’ voor de Schwienswei staat voor de denkrichting natuur, cultuur, zwembad.

Volgens Sander van Geelen van actiegroep Wij Schwienswei is deze variant door de inzet van een drietal oplossingen prima te bekostigen.

Als eerste zou het braakliggende terrein moeten worden heringericht zoals was voorzien in het plan Zitterd Waterproof en Corio Glana. Dat zou moeten kunnen in samenwerking met Provincie, Waterschap, IVN en Natuurmonumenten. Daarvoor zijn op Europees niveau nog steeds subsidies verkrijgbaar uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Voor de periode 2023-2027 is een nieuw budget beschikbaar gesteld van 95,5 miljard euro voor het verbeteren van biodiversiteit, waterkwaliteit en waterbergend vermogen. “Als het voor de reeds uitgevoerde deelprojecten van Zitterd Waterproof gelukt is om daar geld uit te krijgen, dan moet dat voor de overige projecten ook lukken,” stelt Geelen. Verder zijn er wellicht fondsen beschikbaar uit het Deltaplan.

Als tweede oplossing stelt Wij Schwienswei voor om de bestemming ‘maatschappelijk’ van het ESCS-terrein – exclusief het zwembad – te veranderen in ‘natuur’ en het samen te voegen met de Schwienswei en dan deze Grote Schwienswei over te dragen voor verdere ontwikkeling en beheer aan Natuurmonumenten, Stichting Limburgs Landschap of soortgelijk.

De derde oplossing betreft herontwikkeling van het zwembadterrein. Wij Schwienswei denkt daarbij aan een buitenzwembad, te exploiteren door vrijwilligers in een vereniging. Op het zwembadterrein is plaats voor een betaalde camperparkeerplaats en natuurcamping en voor een gesubsidieerd lokaal voor natuureducatie dat kan worden verhuurd aan CNME De Rollen, IVN, scholen etc. Door er enkele tiny houses te vestigen kan worden gezorgd voor sociale controle. En verder kunnen er faciliteiten komen voor vissers, zoals bij de Driepoel in Geleen.

Wethouder Meekels noemde de door Wij Schwienswei gepresenteerde variant sympathiek en liet weten dat hij komende Collegevergadering zou voorstellen om de mogelijke haalbaarheid ervan te laten onderzoeken. De gemeenteraad besluit tijdens de raadsvergadering van 16 december over het voorstel van het College.

Cookieinstellingen