Klaprooszondag in Sittard sober maar sfeervol

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De jaarlijkse viering van Klaprooszondag in Sittard is dit jaar sober maar daarom niet minder sfeervol verlopen dan gewoonlijk.

Met de sinds zaterdagavond ingaande strengere coronamaatregelen besloot het Oorlogsgravencomtié in overleg met de gemeente om de plechtigheid te versoberen.

Allereerst betekenden de maatregelen dat er veel minder publiek in de Sint Petruskerk de oecumenische herdenkingsdienst konden bijwonen. In de kerk gold de mondkapjesplicht en dienden de aanwezigen anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. De dienst werd opgeluisterd door de Philharmonie in kleine bezetting, het Sint-Petruskoor en twee doedelzakspelers. De dienst was voor iedereen thuis online prima te volgen via de webcam. Beeld en geluid waren daarbij van goede kwaliteit.

De militaire herdenkingsplechtigheid op de Britse oorlogsbegraafplaats aan de Haagstraat ging eveneens door, maar daarbij werd geen publiek toegelaten. Er werden kransen gelegd, onder meer namens de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen en vanzelfsprekend door een aantal militaire organisaties. Namens Joint Forces Europe gebeurde dat door de Britse commander luitenant-generaal Skeats en de Duitse deputy commander generaal Vollmer. Ook werd een krans gelegd door twee leerlingen van Trevianum Scholengroep. (Lees verder onder de foto.)

Aan het slot van de plechtigheid plaatste militairen bij elk graf een door leerlingen uit het basisonderwijs gemaakte papieren klaproos.

Ondanks het feit dat tijdens de militaire plechtigheid geen publiek op de begraafplaats aanwezig mocht zijn kwamen toch de nodige belangstellenden, waaronder velen die een graf op de begraafplaats hebben geadopteerd, op de kranslegging af. Zij keken toe vanachter de haag en konden na de plechtigheid de graven bezoeken.

 

Cookieinstellingen