Woensdag laatste dag om te reageren op eerste ontwerp Huis aan de Markt

<em>Dinsdagmiddag 16:00 uur: mensen wachten op hun beurt  om de expo te bezoeken</em>
Dinsdagmiddag 16:00 uur: mensen wachten op hun beurt om de expo te bezoeken
Foto: SGN

Afgelopen vrijdag 12 november opende in het voormalige pand van V&D aan de Markt in Sittard een expositie waarin een eerste ontwerp voor het Huis aan de Markt kan worden bekeken.

De Adviescommissie Binnenstad, bestaande uit ondernemers, twee wijkplatforms, Sittard-Geleen Inclusief en enkele historische verenigingen, heeft inwoners van Sittard opgeroepen om hun mening te geven over het eerste ontwerp van de hand van architect Luuk van Wijlick van het vermaarde architectenbureau Mecanoo. Dat kan ter plekke of op de website www.metsittardgeleen.nl.

Inmiddels hebben al ruim 800 belangstellenden hun mening gegeven. Zo’n 80 procent daarvan is niet helemaal dan wel helemaal niet zo te spreken over het eerste – en enige – ontwerp, zo blijkt uit de reacties tot nu toe. “Doorgaans zijn de meningen die bezoekers van de expositie achterlaten met redenen omkleed, er wordt niet enkel geroepen dat men het ontwerp niet mooi vindt, maar ook waarom men dat vindt en wat men graag anders zou willen zien,” aldus een lid van de Adviescommissie Binnenstad. “Wat je in veel reacties ziet terugkomen is dat men het ontwerp niet mooi vindt aansluiten bij de historische bebouwing op de Markt.” Ook op de Facebookpagina van de Gemeente Sittard-Geleen worden reacties gegeven op het ontwerp: men vindt het te strak, een betonblok, kil, lelijk, niet passend bij de uitstraling van de andere gebouwen op de Markt, het heeft weinig verschil in uitstraling vergeleken met het bestaande V&D-pand, het past niet tussen de historische panden, het is veel te modern…; een veel kleinere groep staat positief tegenover het ontwerp, vindt het gewoon mooi of ziet er een mooi contrast met de bestaande bebouwing in, met een knipoog naar het verleden.

Nou vormen plannen voor het verbeteren van het aanzicht van de zuidoosthoek van de Sittardse Markt al sinds eind jaren zestig van de vorige eeuw de garantie voor een stevige discussie. Als architect kun je dan verwachten dat je ontwerp een heleboel commentaar gaat opleveren. Maar, zo laat Wijlick weten, het betreft hier een eerste ontwerp dat uiteraard nog zal worden aangepast, rekening houdende met de input van inwoners en ondernemers. “We zijn er nog lang niet,” zo zei hij bij de opening van de expositie.

Geïnteresseerden kunnen de expositie tot morgenmiddag (17 november) 17:00 uur bezoeken. Dan stopt ook de mogelijkheid om op www.metsittardgeleen.nl te reageren op het eerste ontwerp.

Cookieinstellingen