Stadspartij vindt tariefverhoging Ennatuurlijk onnatuurlijk

<em>Piek en backupcentrale Ennatuurlijk in Hoogveld, Sittard</em>
Piek en backupcentrale Ennatuurlijk in Hoogveld, Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Stadspartij Sittard-Geleen-Born stelt het College van B&W schriftelijk een aantal vragen naar aanleiding van de tariefverhoging die Ennatuurlijk doorvoert voor gebruikers van het Groene Net.

De bewoners van de wijk Hoogveld gebruiken al de nodige jaren Stadswarmte van het Groene Net, dat wordt geëxploiteerd door Ennatuurlijk. Onlangs ontvingen zij bericht dat Ennatuurlijk met ingang van januari het tarief met 88,6 procent verhoogt van 22,7601 euro naar 42,91888 euro per Gy omdat dit tarief gekoppeld is aan de gasprijs die momenteel enorm hard stijgt.

“En dat terwijl de werkelijke kostprijs van hun warmte nauwelijks is gestegen en Ennatuurlijk maar gedeeltelijk gas verbruikt voor verwarming. Men moet van het gas af om duurzaam te zijn en wordt nu gestraft omdat de gasprijzen stijgen en de stadswarmte aan de gasprijs gekoppeld is. Een bizarre situatie,” aldus de Stadspartij. “Dat de warmtecentrale gedeeltelijk op gas gestookt wordt tijdens een strenge winterperiode staat niet in verhouding tot zo’n forse verhoging van de prijs voor de gebruikers van het warmtenet.”

Volgens de Stadspartij wordt hier een oneigenlijke prijsverhoging toegepast vanwege tijdelijk hoge gastarieven, terwijl de bewoners van Hoogveld niet eens op het gas zijn aangesloten.

De Stadspartij wil van het College van B&W weten of Ennatuurlijk tot de tariefverhoging gerechtigd is en wanneer de koppeling met de gasprijs is ingevoerd.

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft warmteleveranciers geadviseerd het tarief alléén te verhogen als dat noodzakelijk is. De Stadspartij vraagt of de gemeente contact heeft gehad met de ACM om te laten onderzoeken of de tariefverhoging terecht is.

Tenslotte vraagt de Stadspartij waarom Hoogveld wordt verwarmd met gas terwijl hiervoor de BES (Biomassa Energiecentrale Sittard) is gerealiseerd en of dit voldoet aan de door de gemeente nagestreefde duurzaamheidsdoelstellingen van Het Groene Net, met name voor Hoogveld.

Cookieinstellingen