Buurtkastjes met voedsel: liever delen dan verspillen

<em>Gabriëlle Essing-Demandt bij een model van een buurtkastje</em>
Gabriëlle Essing-Demandt bij een model van een buurtkastje
Foto: CDA

In Sittard-Geleen staan op verschillende plekken in tuinen of langs de rand van de straat minibiebs, boekenkastjes waar mensen boeken die zij niet meer lezen in kwijt kunnen om anderen daar een plezier mee te doen.

In diverse steden in het land verschijnen nu ook steeds meer buurtkastjes met houdbare etenswaren. Met behulp van deze buurtkastjes wordt iets gedaan tegen de verspilling van voedsel (zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt volgens het Voedingscentrum ongebruikt in de afvalbak, samen wel 590 miljoen kilo voedsel per jaar!). Bovendien worden mensen die het wat minder breed hebben ermee geholpen. Daarnaast kunnen de buurtkastjes bijdragen aan een goede sociale sfeer in de buurt en daarmee aan een sterke wijk, waarin mensen oog voor elkaar hebben.

“Er zijn in onze gemeente nog te veel mensen die in armoede leven,” aldus Gabriëlle Essing-Demandt, burgerraadslid van de CDA-raadsfractie in Sittard-Geleen. Zij zou conform het initiatief van stichting SoGoed uit Purmerend dan ook graag buurtkastjes zien verschijnen in de gemeente en heeft naar aanleiding daarvan een aantal vragen gesteld aan het College van B&W. Ze wil graag weten hoe het College tegen een dergelijk initiatief binnen Sittard-Geleen aankijkt en of en op welke manier men bereid is daar medewerking aan te verlenen.

De kastjes kunnen worden gemaakt door bedrijven die dagbesteding aanbieden aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en kunnen worden geplaatst bij of in kerken en via woningcorporaties.

Cookieinstellingen