Debat in gemeenteraad over windmolenpark Holtum-Noord

Foto: CC0 via Pixabay

Op de agenda van de raadsvergadering van donderdag 27 januari aanstaande staat ook een door GroenLinks aangevraagd debat over Windpark Holtum.

In november stapte GroenLinks uit de raadscoalitie met gob, CDA en Stadspartij nadat een ruime raadsmeerderheid een door PVV en gob ingediende motie had aangenomen, waarin werd bepaald dat met de realisatie van het windpark op Holtum-Noord moet worden gewacht totdat de nieuwe landelijke regels bekend zijn. De motie werd ingediend naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State over plaatsing van windmolens in Oss en Houten.

Die Raad van State bepaalde dat de overheid bij het opstellen van de regels heeft nagelaten te analyseren wat het effect op het milieu is. Zonder een dergelijke milieueffectrapportage zijn de Nederlandse windmolennormen in strijd met het Europees recht. Het kabinet moet dus eerst extra onderzoek doen naar de milieueffecten. Tot dan mogen de landelijke normen niet worden toegepast. Die normen gaan onder meer over hoeveel geluid een windmolen mag maken en hoeveel licht hij mag weerkaatsen. Door de uitspraak lopen diverse bouwplannen voor windparken, waaronder het windpark op Holtum-Noord, vertraging op.

Lokale overheden hoeven echter niet per definitie te wachten op de nieuwe normen: ze kunnen ook besluiten om zelf goed gemotiveerde milieunormen op te stellen waaraan het windmolenpark moet voldoen. De gemeenteraad van Sittard-Geleen trekt daar in meerderheid echter niet aan, want ook daar kunnen haken en ogen aanzitten. Men vindt het daarom beter de nieuwe landelijke normen af te wachten.

Gedeputeerde Staten van Limburg was net als de lokale GroenLinks-fractie niet blij met de aangenomen motie, want de Gemeente Sittard-Geleen zou hiermee de in de Regionale Energie Strategie (RES) gemaakte afspraken weleens niet na kunnen komen. In de RES hebben de 16 Zuid-Limburgse gemeenten afspraken gemaakt over de overgang naar duurzame energie en dan met name naar zonne- en windenergie.

Omdat Sittard-Geleen niet bepaald alleen staat als het gaat om het plaatsen van windmolenparken en de weerstand die deze plannen steevast met zich meebrengen is het tv-programma Nieuwsuur van plan om er in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een item aan te wijden. Daartoe werden deze maand naast de afgetreden GroenLinks wethouder Kim Schmitz en gob-raadslid Ivo Tillie ook provinciaal gedeputeerde Van Gaans en BLOW-HN (Belangenvereniging Leefbaarheid Omwonenden Windmolens Holtum-Noord) geïnterviewd.

Cookieinstellingen