Ook dit jaar geen carnavalsoptochten in Sittard-Geleen

Foto: SGN

Het ziet er naar uit dat in Sittard-Geleen voor de tweede keer op rij geen carnavalsoptochten door de straten trekken. Sittard moet het zelfs voor het derde keer zonder carnavalsoptochten stellen.

De Sittardse optochten van 2020 werden in eerste instantie afgelast vanwege twee opeenvolgende weekenden met stormachtige weersomstandigheden. Vervolgens dwarsboomde de coronapandemie het doorgaan van beide optochten op alternatieve data. In 2021 gingen carnaval en daarmee de carnavalsoptochten in heel Sittard-Geleen niet door vanwege de toen geldende coronamaatregelen en ook dit jaar leiden de maatregelen tot afgelasting van de kinderoptocht en de grote optocht, zo maakte het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) vandaag bekend.

De optochten vallen onder de ‘ongeplaceerde evenementen’ die, ondanks de aangekondigde versoepelingen, vooralsnog niet mogen plaatsvinden. Beide optochten kunnen hierdoor niet door de Sittardse binnenstad trekken. Dat betekent dat ook in Geleen en in de kleinere kernen geen optochten mogen plaatsvinden zolang het verbod op ongeplaceerde evenementen van kracht is.

Voorafgaand aan dit besluit heeft het OKZ diverse opties onderzocht om, met name de Sittardse grote optocht, toch op de een of andere wijze te laten trekken. Feit is dat kinderoptocht en grote optocht steevast tienduizenden bezoekers naar de Sittardse binnenstad trekken. Het houden van anderhalve meter afstand en het toepassen van toegangscontrole is praktisch en organisatorisch schier onmogelijk. Bovendien houdt de overheid nog vast aan een verbod op ongeplaceerde evenementen. Daaronder vallen dus ook de optochten.

Het Optoch Kommitee heeft met het nemen van dit definitieve besluit gewacht tot de persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers van dinsdag 25 januari. Dit met de stille hoop dat mogelijk toch een optocht (in een aangepaste vorm) zou mogen worden georganiseerd.

Cookieinstellingen